Günday, taksicilikten ayda 9 YTL kazanıyormuş!

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Aralık 2006 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis'e baskı yapmak için kurulan Ulusalcı Platform'un önderlerinden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Derviş Günday'la ilgili her geçen gün yeni iddialar ortaya atılıyor.

Başkanı olduğu TESK ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF)'ndan 2005 yılında 25 YTL'yi aşan aylık aldığı ortayan çıkan Günday'ın mesleği taksicilikten ise ayda sadece 9 YTL kazandığı belirlendi. Ankara'daki bir taksiye yüzde 10 ortak olan Günday'ın 2005 yılında bu taksiden 110 YTL kazandığını beyan ettiği ileri sürülüyor. Buna göre, taksinin kazandığı yıllık toplam kâr 1.300 YTL. Bu para 12 aya bölündüğünde aylık gelir 110 YTL ediyor. Yüzde 10 hissesi bulunan Günday'ın eline geçen para aylık sadece 9 YTL civarında. Günday, iddialarla ilgili Zaman'ın sorularını cevapsız bıraktı.

1970 yılından 1977 yılına kadar taksi şoförlüğü yapan Günday, aynı yıl Ankara Belediye Meclisi Üyesi oldu. Ardından Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Odası Başkanlığı'na getirildi. Daha sonra sırasıyla TŞOF ve TESK başkanı oldu. 18 yıldır yaklaşık 500 bin şoför esnafının liderliğini yapan Günday, yasa gereği mesleğini sürdürüyor. Ankara'nın en işlek noktalarından birinde çalışan bir taksiye yüzde 10 ortaklığı bulunan Günday, buradan kazandığı parayla vergisini ödüyor. Ancak ortağı bulunduğu taksinin geçen yıl sadece 1.300 YTL para kazandığı öne sürülüyor. Bu para 12 aya bölündüğünde aylık 110 YTL ediyor. Yüzde 10 hisseli Günday'ın eline geçen para ise ayda sadece 9 YTL. Buna göre, Günday'ın taksi ortaklığı için ödediği yıllık vergi miktarı sadece 20 YTL. Ancak Ankaralı taksiciler, bir taksinin bu rakamlardan çok daha fazla kazandığını ifade ediyor. Ortalama taksi plakasının 150 bin YTL olduğu Ankara'da, bir taksinin aylık kazancının 3 bin YTL civarında olduğu belirtiliyor. Bir süre önce taksilerin kazandıklarından az kâr beyanında bulundukları gerekçesiyle yeni bir düzenlemeye giden Maliye Bakanlığı, Ankara Şoförler Odası'yla yaptığı ortak çalışma sonucunda her taksiciden yıllık yaklaşık 700 YTL vergi tahsil edilmesini kararlaştırdı. Buna göre bir taksinin yılda kazandığı para 12 bin YTL olarak kabul ediliyor. Ancak birçok taksi, alınan bu prensip kararına uymuyor.

Danışma Kurulu Başkanlığı'ndan aldığı ücreti açıklamadı

Derviş Günday, Zaman'da yer alan "Esnaf aç' diyen başkanın aylığı 25 bin YTL" başlıklı haberle ilgili dün bir açıklama yaptı. 2005 yılında aldığı ortalama 25 bin YTL ücretle ilgili bir yalanlamada bulunmayan Günday, 21 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren Esnaf Kanunu ile net maaşının 10 brüt asgari ücret düzeyine (5 bin 310 YTL) indiğini, bunun dışında sadece TŞOF'tan aylık 743 YTL huzur hakkı aldığını savundu. TESK lideri, TŞOF'a bağlı Trafik Araç ve Gereçleri İmalatı Şirketi'nin Danışma Kurulu Başkanlığı'ndan aldığı ücrete ise değinmedi. Bu şirketten 2005 yılında toplam 68 bin YTL ücret almıştı. Geçtiğimiz yılın ikinci 6 aylık bölümünde yeni kanuna göre maaş almasına rağmen Günday'ın eline ortalama aylık 25 bin YTL geçti. Hükümetin geçtiğimiz hafta Meclis'e gönderdiği ve plaka basımı tekelinin TŞOF'tan alınmasını öngören tasarının yasalaşması durumunda, plaka basan Trafik Araç ve Gereçleri İmalatı Şirketi'nin mali gelirlerinde ciddi bir azalma olacağı; bu doğrultuda Danışma Kurulu Başkanlığı'nı yürüten Günday'ın ücretinde de düşüş yaşanacağı belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber