Gülen'in iadesi hukuki bir mesele'

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu dün ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'le bir araya geldi. Bass'in Fetullah Gülen'in iadesi sürecine ilişkin 'Bu, hukuki bir mesele. ABD bir hukuk devleti' dediği kaydedildi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Eylül 2016 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gülen'in iadesi hukuki bir mesele'

Meriç Tafolar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass ile bir araya geldi. Görüşmeye CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz da katıldı. Bir saati aşkın süren görüşmede, TSK'nın başlattığı ve genişleyeceği sinyalleri alınan Cerablus operasyonuna ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

'Evraklar inceleniyor'

Kılıçdaroğlu'nun operasyonun IŞİD ile sınırlı kalması gerektiğini vurguladığı, Bass'in de 'ortak düşman' olan IŞİD'e odaklanılmasının önemine dikkat çektiği belirtildi. PYD'ye bakış açılarının Ankara'dan farklı olduğunu net bir biçimde yineleyen Bass'in, "Son noktada Suriye'nin toprak bütünlüğünün zarar görmemesinden yanayız, farklı devletlerin oluşmasını istemiyoruz" mesajını verdiği kaydedildi. Görüşmede Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz'un arkasındaki isim olduğu belirtilen Gülen'in iade edilmesi noktasında görüşlerini ifade ederken Bass'in de "Bu, hukuki bir mesele. Hukuki bir süreç. Gönderildiği belirtilen evraklar inceleniyor. ABD bir hukuk devleti" dediği kaydedildi.

'Artık tamamlanmalı'

Görüşmede 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yaşanan süreç de ele alındı. Alınan bilgilere göre, Kılıçdaroğlu, "Bu sürecin hukukun üstünlüğü çerçevesinde yürütülmesi noktasında hem parti içinde hem de Meclis'te çabalarımızı, ifade ettik. Bu süreci yakından takip ediyoruz. OHAL'in ilanına karşıydık. OHAL ilanının ardından yayımlanan KHK'lar devleti yeniden yapılandırıyor ve OHAL döneminin ötesine geçiyor. Bu noktada Anayasa Mahkemesi'ne gidilmesi konusunda çalışmalarımız sürüyor. Özellikle yayımlanan KHK'larla sürecin bir cadı avına dönüştüğü, tüm muhaliflerin aynı kefeye konduğu yönünde izlenimimiz var ve bu yönde şikayetler alıyoruz. OHAL süreci en kısa sürede tamamlanmalı" dedi. Bass'in de bu sürece yönelik bazı kaygıları olduğunu ifade ederek, "Süreç hukunun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde yürütülmeli, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusuna önem atfedilmeli" değerlendirmesini ilettiği kaydedildi.

'Suçun şahsiliği gözardı edildi'

Kılıçdaroğlu, dün Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Pedro Agramunt ile de yaklaşık bir saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Alınan bilgilere göre Agramunt, "Türk demokrasisini ve Türk halkını desteklemek amacıyla Ankara'dayım" dedi, Kılıçdaroğlu'na da 15 Temmuz sonrası ilerleyen süreci nasıl değerlendirdiğini sordu. CHP liderinin de "Görevden almaların sayısı endişe verici boyutlara ulaşılıyor. Suçun şahsiliği ilkesinin gözardı edilmiş olabileceğine yönelik kaygılarımız var. Yazarların tutuklanması/açığa alınması düşündürücü" dediği kaydedildi. Agramunt'un "Demokrasi, demokrasiyi genişleterek korunabilir ve ancak demokrasi kanalıyla savunulabilir" mesajını verdiği, Avrupa Konseyi'nden bir heyetin Türkiye'deki bazı cezaevlerinde incelemelerde bulunduğu bilgisini de paylaştığı ifade edildi.

'Devlete nasıl sızdı?'

Agramunt'un, "Peki FETÖ, bu devlete nasıl sızdı?" sorusuna Kılıçdaroğlu'nun, "Bunlar sızmadı, bizzat yerleştirildiler" yanıtını verdiği kaydedildi. Kılıçdaroğlu'nun önceki günkü adli yıl açılışına ilişkin olarak da, "Adli yıl açılışı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapıldı. Bu, yargıya büyük bir gölge düşürmüştür" mesajını verdiği vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber