Türk hemşirelere ABD yolu açıldı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Ocak 2007 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye, hekim açığını kapatmak için yurtdışından ithal doktor getirmeyi düşünürken, Amerika, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelerden acil hemşire istiyor.

Hızla artan yaşlı nüfusuna sağlık personeli yetiştiremeyen ABD'nin hemşire açığı 250 bini geçti. Bu sayının 2012 yılına kadar 1 milyona ulaşacağı belirtiliyor. ABD'nin hemşire ihtiyacını karşılamak için özel danışmanlık şirketleri kurulmaya başlandı. 2002 yılından beri faaliyet gösteren 'Carex Consulting and Global Recruitment' adlı Amerikan şirketi, Türkiye'de ofis açtı. 2 Kasım 2006 tarihinde kurulan Carex Türkiye ofisi, ABD'de çalışmak isteyen Türk hemşirelere danışmanlık hizmeti sunuyor. Şirketin Türkiye Direktörü Özlem Arzu Çalgüner, Carex'in üçüncü ofisini Singapur ve Filipinler'den sonra Türkiye'de açtığını söyledi. ABD hükümetinin ülkesinde çalışmak isteyen yabancı hemşireler için bazı standartlar tespit ettiğini ifade eden Çalgüner şunları söyledi: "Bunların başında iyi derecede İngilizce bilmek gerekiyor. Ayrıca tıp İngilizcesine de hakim olmaları ve mesleki bilgi ve becerilerinin iyi olması isteniyor. Bu şartları taşıyanlar çeşitli sınavlara giriyor. Başarılı olanlar Amerika Hemşirelik Lisansı alarak çalışabiliyor."

Hemşirelere doğrudan iş bulan bir kurum olmadıklarını anlatan Özlem Arzu Çalgüner, "İş garantisi vermiyoruz; ama isteyenleri ABD'de çalışmaya hazırlayıp oradaki kurumlarla iş görüşmesi yapmalarını sağlıyoruz. Vize, green card ve sosyal güvenlik başvurusu gibi resmi işlemlerde yardımcı oluyoruz. " dedi. Çalgüner, ABD'de hemşirelik hakkında da şu bilgileri verdi: "Amerika'da hemşirelik çok kazançlı ve geçerli bir meslek. Hemşireler 20-45 dolar saat ücretiyle kolaylıkla iş bulabiliyor. Üstelik hemşirelik için bayan olmak da gerekmiyor. Bazı sağlık kuruluşlarında özellikle erkek hemşire isteniyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber