Eşi ve 2 çocuğunu sel aldı, mahkeme belediye ve karayollarını suçlu buldu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Ocak 2007 15:26, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki sel felaketinde eşi ve 2 çocuğunu kaybeden Şükrü Gül'ün açtığı tespit davasında, mahkemece tayin edilen bilirkişi, dere yatağına imar izni veren belediye ile yetersiz menfez yapan Karayollarını suçlu buldu.

Sel felaketinde eşi Muhtire ile çocukları Reyhan ve Agit Gül'ü kaybeden Şükrü Gül bir süre önce, avukatı Zeynep Canoruç aracılığıyla Çınar Asliye Hukuk Mahkemesine başvurarak sorumluların tespitini istedi.

Başvuru üzerine tayin edilen bilirkişi heyeti olayın meydana geldiği Çınar ilçesi Cumhuriyet Mahallesinde inceleme yaptı.

Aralarında 2 inşaat mühendisinini de bulunduğu 4 kişiden oluşan bilirkişi heyeti, yaptığı inceleme sonrasında hazırladığı raporu mahkemeye sundu.

Hazırlanan raporda, aşırı yağışın meydana geldiği 31 Ekim 2006 günü, söz konusu alanda biriken suların Karayolları tarafından inşa edilen menfezin rahat bir geçiş sağlamadığı ve suyun, ters teperek civardaki konutları su altında bıraktığı belirtildi.

Ayrıca söz konusu bölgedeki kanalizasyon şebekesinin çamur nedeniyle tamamen kapandığı kaydedilen raporda şu ifadelere yer verildi:

"Bu bölgenin dere yatağı, yapılan menfezin de yetersiz olduğu, yağış sularının menfezden rahat bir şekilde geçemediği ve bölgedeki konutlarda can ve mal kaybına neden olduğu tespit edilmiştir. Bu noktada Çınar Belediyesi sel felaketine maruz kalan bölgeyi imara açarken yeterli derecede jeolojik-jeoteknik araştırmaları yapmayarak, Karayolları Bölge Müdürlüğü ile bu afetin yaşanmasında pay sahibidirler. Bilirkişi heyetimiz davalı kurumlar olan Karayolları ile Çınar Belediyesini bu nedenlerden dolayı kusurlu bulmaktadır."

"TAZMİNAT DAVASI AÇACAĞIZ"

Konuyla ilgili açıklama yapan davacı Şükrü Gül'ün Avukatı Zeynep Canoruç, sel felaketinde mağdur olan vatandaşların, olanlardan dolayı suçsuz olduğunu söyledi.

Kusurluların tespit edilmesinin sevindirici olduğunu ifade eden Canoruç, şunları söyledi:

"Bu konuda kusurlu olanlar, dere yatağında imar izni veren ve ilçenin kanalizasyonunu ilgili alana boşaltan Çınar Belediyesi ile yol çalışması sonucunda kara yolunu zeminden 5 metre yükselterek dere yatağına set çeken ve sadece tek bir menfez yapan Karayollarıdır. 31 Ekimde meydana gelen olayla ilgili yapılan bilirkişi incelemesinde Çınar Belediyesi ve Karayolları sorumlu bulunmuştur. Rapor delil niteliğindedir. Sel felaketi konusunda bu bir ilktir.

İlk kez böyle bir tespit yapılmıştır. Bilirkişi raporu ilgili idarelere iletildi.

Henüz rapora bir itirazları ya da müvekkilimle bir görüşmeleri olmamıştır.

Sorumlular hakkında 1 milyon YTL'lik maddi ve manevi tazminat davası açacağız."

"BELEDİYE İZİN VERMESEYDİ ORAYA EV YAPAMAZDIM"

Olayda eşi ve 2 çocuğunu kaybeden Şükrü Gül ise ev yaptığı arsayı imarlı oluşu nedeniyle satın aldığını belirterek, "Evimi yaptıktan sonra tapu aldım.

Yaklaşık 100 bin YTL harcayıp ev yaptım. Belediye buraya (ev yapamazsın) deseydi evi yapmazdım. Şu anda belediye kendini haklı göstermeye çalışıyor. Belediye şimdi herkese dere yatağındaki arsaları ücretsiz olarak yoksullara verdiğini söyleyerek, kendini savunmaya çalışıyor" dedi.

Mobilya işiyle geçimini sağladığını ve olay saatinde olanlardan haberi bile olmadığını anlatan Gül, "İki katlı evimizin üst katında kardeşim alt katında ise biz oturuyorduk. Olay sırasında eşim ve 2 çocuğum evdeydi üçü de öldü" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber