Vergilere seçim freni...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Şubat 2007 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, seçim öncesi kamuoyunun tepkisine neden olacak vergi ve zamlar konusunda ?frenö kararı alırken, bina vergisinden kahvehanelere, damacana sudan konaklamaya kadar bir çok yeni vergi getiren düzenlemeleri içeren tasarıyı beklemeye aldı. Hükümet, seçim için kolları sıvarken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kış da olsa köy yollarının inşaatına başlanması talimatı verdi. Ekonomi bürokrasisi de, yatırımlara daha fazla kaynak kullandırılması için mesai yapacak.

Ekonomi bürokrasisi ve Maliye yönetimi seçim öncesi kolları sıvadı. Elektrik ve doğalgaz zammı konusunda temkinli davranan Hükümet, seçim öncesinde vergi artışına gitmeme kararı aldı. Hükümet, seçim öncesinde halkın gönlünü alacak yatırımlara hız verecek. Ekonomi bürokrasisi de bu yatırımlara kaynak yaratma konusunda mesai yapacak. Hükümet, bu yıl için KÖYDES projesine 2 milyar YTL kaynak aktaracak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mahalli idarelere yol köy yollarının yapım çalışmalarının ?hemenö başlatılması talimatı verdi. Erdoğan, ?Nisan'ı beklemeyin, yol genişletme çalışmalarına hemen başlayın. Makineler gece de çalışsınö dedi. Hükümet, seçim öncesinde oy getirecek yatırımlara hız verirken, tepki gelecek düzenlemeleri erteleme kararı aldı. Hükümet'in TBMM'ye sunduğu, belediyelerin gelirlerini arttırmaya yönelik olarak içilen sudan konaklamaya kadar bir dizi yeni vergi getiren İl Özel İdareleri ve Belediye Gelirleri Kanunu tasarısı beklemeye alındı. Meclis Plan ve Komisyonu'nda bekleyen tasarı, içilen sudan barlara kadar bir çok alanda yeni vergi kalemleri getiriyor.

Seçim öncesinde belediyelere nefes aldırmak için hazırlanan tasarı, kamuoyundan gelecek tepki nedeniyle Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bekletiliyor. Bu tasarıda, şehirde yaşamanın bedeli ağırlaştırılırken, belediyelere ödenen vergilerin sayısı ve miktarı da arttırılıyor. Tasarıda, eğlence vergisi de tümüyle değiştiriliyor. Buna göre, biletle girilen hipodrom, araba yarışı, sinema, konser, lunapark, sirk, spor müsabakaları ve benzeri eğlencelerden yüzde 10 oranında vergi alınması öngörülüyor. Belediye meclisleri tarafından belirlenen yerlerden de otopark parası alınması düzenlemesini içeriyor.

İSTİHDAM ARTTIRILACAK

Kamuya personel alımına hız veren Hükümet, iş dünyasının sıkça gündeme getirdiği ?sigorta primlerinde indirimö konusunda da düzenleme yapacak.

Hükümet, 9'uncu Kalkınma Planı'nda "Vergi tabanının genişlemesi ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele sonucunda oluşacak ilave kaynakları, işlem vergileri başta olmak üzere vergi oranlarının sosyal güvenlik primlerinde kullanma" sözü verdi. Kayıt dışılık azaldıkça sigorta prim oranlarının indirilmesi yönünde düzenleme yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber