Ulusal sağlık bilgi sistemi kuruluyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2007 12:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ULUSAL SAĞLIK BİLGİ SİSTEMİ KURULUYOR

- Tüm Vatandaşların Sağlık Bilgilerini Güvenli Bir Şekilde Toplayacak Veri Tabanı Oluşturuluyor

- Sağlık Bakanlığı 'Elektronik Sağlık Kaydı' Projesi İçin Düğmeye Bastı

- Bakanlık, 'İşletmeci' Değil, 'İzleyen, Denetleyen Ve Yönlendiren' Konumunda Olacak


Sağlık Bakanlığı, ulusal çapta tüm vatandaşların sağlık bilgilerinin güvenli bir şekilde toplanmasını sağlayacak Elektronik Sağlık Kaydı (ESK) veritabanı oluşturuyor.

Böylece bu veriler esas alınarak gelişmiş analizler yapma imkanı sağlayacak bir Karar Destek Sistemi'nin (KDS) oluşturulması hedefleniyor. Bakanlık, 'işletmeci' rolünden uzaklaşıp, 'izleyen', 'denetleyen' ve 'yönlendiren' kimliğine kavuşacak. Sağlık Bakanlığı, Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında bir dizi proje yürüterek Türkiye sağlık sisteminde radikal gelişmelere imza atıyor. Bu projelerin bir çoğu, bilişim teknolojilerini kullanma ihtiyacı doğuruyor. Bu ihtiyacın en etkin şekilde karşılanabilmesi için veriler ve süreçler için ulusal standartların belirlenmesi vazgeçilmez bir gereklilik olarak ifade ediliyor. Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın başarısı, bu standartların en kısa zamanda tespiti ve uygulamaya alınmasıyla yakından ilişkili hale geliyor. Bu konuda gerekli çalışmaları yapmak, Sağlıkta Dönüşüm Programı neticesinde işletmeci rolünden planlayıcı, denetleyici, düzenleyici ve yönlendirici bir kurum olmayı hedefleyen Sağlık Bakanlığı'nın temel sorumlulukları arasına giriyor. Bunun için standartları belirlemek, izleme ve denetlemenin temel malzemesi olan 'sağlıklı ve kaliteli veriler' ön koşul olarak ortaya çıkıyor. Sağlık Bakanlığı'nın, Sağlık Bilgi Sistemlerinin uymaları gereken standartların belirlenmesi için halen devam eden bazı kodlama ve sınıflama çalışmaları bulunuyor. Bununla birlikte bakanlığın resmi olarak ilan ettiği ve zaman zaman güncellediği başka standartlar ve kodlama sistemleri de var. Ancak bunların bir kısmının yapısal bir standarda sahip olduğu söylenemediği gibi, ilan edildikleri formatlarla bir bilgi sisteminde kullanılmaları da oldukça zor görünüyor. Bu nedenle, Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında Sağlık Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı sorumluluğunda yürütülen çalışmalar, öncelikle sağlık verilerinin ve temel süreçlerin standart hale getirilmesi üzerinde yoğunlaşıyor. Bakanlık, ulusal çapta tüm vatandaşların sağlık bilgilerinin güvenli bir şekilde toplanmasını sağlayacak Elektronik Sağlık Kaydı (ESK) veritabanının oluşturulmasını ve bu veriler esas alarak gelişmiş analizler yapma imkanı sağlayacak bir Karar-Destek Sistemi'nin (KDS) oluşturulmasını hedefliyor.

Böylece, Sağlık Bakanlığı tarafından Sağlıkta Dönüşüm Programı neticesinde ulaşılması hedeflenen 'İzleme', 'Denetleme' ve 'Yönlendirme' fonksiyonlarının en etkin şekilde yapılabilmesi için teknolojinin sağladığı tüm imkanlardan en üst seviyede istifade edilecek. Bu çalışmaların temellerinin, Dünya Bankası Sağlıkta Dönüşüme Destek Projesinin ilk fazında atılması planlanıyor. Sağlık Bakanlığı'nın Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi'nde kullandığı kısaltmalardan bazıları şunlar:

"USVS: Ulusal Sağlık Veri Sözlüğü

SBRS: Sağlık Bilgi Referans Sunucusu

AHBS: Aile Hekimliği Bilgi Sistemi

USVS: Ulusal Sağlık Veri Sözlüğü

MSVS: Minimum Sağlık Veri Setleri

SBRS: Sağlık Bilgi Referans Sistemi

ÇKYS: Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi

TSİM: Temel Sağlık İstatistikleri Modülü

BİDB: Bilgi İşlem Daire Başkanlığı

ESK: Elektronik Sağlık Kaydı

DBB: Doktor Bilgi Bankası

KDS: Karar Destek Sistemi

TDMS: Tek Düzen Muhasebe Sistemi

SBİBS: Sağlık Bakanlığı İhale Bilgi Sistemi

TCMKS: Tıbbi Cihaz ve Malzeme Kayıt Sistemi

YKBS: Yeşil Kart Bilgi Sistemi

PTS: Performans Takip Sistemi

HBF: Hastane Bilgi Formları

PDF: Performans Değerlendirme Formları

ETP: Evrak Takip Programı

HTS: Hasta Takip Sistemi".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber