% 65 ihtimalle tek başına AK Parti

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 13 Şubat 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABD'li yatırım bankası Merrill Lynch, mayıs ayında yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin pürüzsüz geçeceğini ve genel seçimler sonucunda AKP'nin yüzde 65-70 olasılıkla yeniden iktidara geleceğini öngörüyor. Merrill Lynch Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Sabit Getirili Yatırımlar Stratejisi ve Ekonomik Araştırmalar Bölüm Başkanı Mehmet Şimşek, yaptıkları araştırmaya göre AKP'nin yüzde 65-70 olasılıkla tek başına iktidara geleceğini söyledi.

'GÜL BAŞBAKAN OLUR'

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 'Erdoğan cumhurbaşkanlığına adaylığını koysa da, koymasa da ve cumhurbaşkanı olsa da olmasa da' pürüzsüz geçmesini beklediğini belirten Şimşek, 'Erdoğan cumhurbaşkanı olsa da AKP'nin seçimler sonucunda alacağı oyun fazla değişmeyeceğini, böyle bir durumda piyasa beklentisi, Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün başbakan olacağı yönünde. Bu senaryoda da AKP'nin oy kaybına uğrayacağını sanmıyoruz' dedi.

Peş peşe yapılacak seçimler nedeniyle piyasalarda iniş çıkışlar, dalgalanmalar olsa bile ciddi bir kriz beklemediklerini dile getiren Şimşek, bu tezini şu sözlerle destekledi: 'Türkiye'nin iyi yönetildiği kanısındayım. Çok ciddi bir reform süreci var. İkincisi Türkiye hem kurumsal hem de AB ile diyalog açısından çok değişik bir düzeye geldi. Üçüncüsü, Türkiye muz cumhuriyeti değil. '

'ENFLASYON HEDEFİ'

Enflasyon hedefini ise çok iddialı bulan Şimşek, Merrill Lynch olarak 2007 enflasyon tahminlerinin yüzde 7.2 olduğunu açıkladı. Yabancı sermaye girişinin de devam edeceğini kaydeden Şimşek, yılın ilk yarısında 10 milyar dolarlık yabancı sermaye girişini öngördü.

TÜRKİYE'DE BORSA UCUZ

Tüm dünyada global likiditenin 2006'ya kıyasla azaldığı bir yıl olmasını beklediklerini belirten Mehmet Şimşek, Türkiye'nin cari açığı yüksek olmasına rağmen bono ve hisse senedi piyasası açısından ucuz kaldığını, olumlu bütçe performansının kırılganlığı azalttığını belirterek, Türkiye'ye yönelik orta vadeli yatırımcı beklentisinin olumlu olduğunu vurguladı.

ERDOĞAN'A DESTEK % 27

ARAŞTIRMA şirketi KMG'nin '2007 Türkiye Beklentiler, Tercihler, Beğeniler' konulu araştırmasına göre 'Yeni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmalı' diyenlerin oranı yüzde 27 oldu. 'AKP'den başka birisi olmalı' diyenlerin oranı ise yüzde 17 çıktı. Ankete katılanların yüzde 36 gibi büyük bir kısmı ise 'Yeni Cumhurbaşkanı herhangi bir parti mensubu olmamalı' görüşünde birleşti.

ML'NİN ÖNGÖRÜ VE ÖNERİLERİ

Avrupa ve Japonya'da faiz artışı devam edecek. Bu nedenle likiditede de daralma olabilir ama herhangi bir likitidite şoku öngörülmüyor.

Piyasalarda dalgalanma olası yüksek

Ekonomik büyüme ve karlılıkta yavaşlama olacak

Emtia piyasalarında fiyat artışları bir miktar yavaşlayacak.

ABD Doları diğer para birimleri karşısında değer kaybetmeye devam edecek.

Bu dönemde yatırımcıların borsa değeri yüksek, kaliteli şirketleri tercih etmeleri faydalı olur. Yatırımcıların önümüzdeki dönemde daha defansif pozisyon almaları gerekecek.

Gelişmekte olan ülkelerde kırılganlık azaldı.

Yatırım kararında cari açık önemli. Cari açığı yüksek olan ve pahalı olan piyasalardan uzak durun. Türkiye cari açığı yüksek ama ucuz ülkeler arasında.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber