Hırsızlık ve kapkaç suçları Yargıtay'ı tıkadı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Şubat 2007 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hırsızlık, kapkaç ve gasp suçlarındaki artış Yargıtay'ı tıkadı. En fazla dava Yargıtay'ın bu tür suçlara bakan 6. Ceza Dairesi'ne geldi.

Yargıtay'daki dosya sayısı, hakimlerin iş yükünü artırırken, kararların geç çıkmasına sebep oluyor.

2006 yılında yerel mahkemelerden 23 bin 365 suç dosyası temyiz başvurusuyla 6. Ceza Dairesi'ne gönderildi. Bir yıl içinde 15 bin kadar dosyayı karara bağlayan daire, 32 bin 519 dosyayı 2007 yılına devretti. Yargıtay Başkanlar Kurulu, dairenin iş yükünün aşırı şekilde artması üzerine elektrik ve su kaçakçılığı gibi hırsızlık kapsamına giren bazı davaları 2. Ceza Dairesi'ne verdi.

Yargıtay verilerine göre 2006 yılı içinde yerel mahkemelerden Yüksek Mahkeme'ye önceki yıllardan devreden davalar dışında toplam 473 bin 565 dosya gönderildi. Önceki yıldan kalan dosyalarla birlikte bir yılda görülen dava sayısı 700 bine yaklaştı. 11 ceza ve 21 hukuk dairesiyle yerel mahkeme kararlarının temyiz incelemesini yapan Yargıtay, bir yıl içinde 447 bin davayı sonuçlandırdı. 217 binden fazla dava dosyası ise 2007 yılına devredildi. Dosya sayısına bakıldığında 32 dairenin günde 2 binden fazla dava dosyasını karara bağladığı görülüyor.

Yargıtay yetkilileri, bazı dosyaların binlerce sayfayı bulduğunu belirtirken Yargıtay'daki hakim ve savcıların hafta sonları da çalışmak zorunda kaldığını söylüyor. Avukatlar ise dava dosyalarının Yargıtay'da yeterince incelenmediğinden yakınıyor. Özellikle onama kararlarının gerekçe yazılmadan formül onama denilen bir yöntemle kaleme alındığı ifade ediliyor.

Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmaya göre ceza davalarının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndaki işlem süresi ortalama 152 günü buluyor. Bir davanın ceza dairelerindeki temyiz incelemesi ise yaklaşık 339 gün sürüyor. Davanın Ceza Genel Kurulu gündemine gelmesi durumunda ortalama 93 günde karar çıkıyor. Bir davanın yerel mahkemede görülürken ortalama 234 gün sürdüğü dikkate alındığında dosyaların kesin karara bağlanma süresi iki yılı aşıyor.

Yargıtay'ın iş yüküyle ilgili daha önce bilgi veren Yargıtay Başkanı Osman Arslan, iş yükünün ağır olmasından şikayet ederek, iş yükündeki bu yoğunluğun dünyanın her yerinde olduğu gibi "adli hata" olgusunu da beraberinde getirdiğini söylemişti. Arslan, "Yargıtay tarafından karara bağlanan dosya sayısı dikkate alındığında kamuoyunda tartışma konusu yapılan karar sayısının çok düşük oranda olduğu görülmektedir." demişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber