Eylemci öğrenciler: YÖK ve rektörler, bu eylemi hükümete karşı kullanmak istedi

Haber Giriş : 10 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Üniversitesi'nde üniversiteyi terk etmeme eylemi yapan; ancak cuma gecesi gözaltına alınan öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve rektörlerin, bu eylemlerini hükümete karşı kullanmak istediklerini açıkladı.

öğrenciler, eylemle ilgili üniversite yönetiminin farklı bir beklentisini dile getirdi. İstanbul Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Nur Serter, polisin ?gece baskını riskli olur' uyarısına rağmen okulun boşaltılmasını istemişti. Polisin müdahalesinde 3 öğrencinin ayağı kırılmıştı. ?Demokratik üniversite' kurultayı düzenleyen öğrenciler, hem yasa tasarısını hem de mevcut yükseköğretim düzenine karşı olduklarını dile getirdi. Eylemin düzenlenmesinde etkili olan ve Koordinasyon Grubu üyesi Haşim Özgür Ersoy, niçin kurultay düzenlediklerini ve nasıl gözaltına alındıklarını Zaman'a anlattı. Gece baskınının, ses getirmesi için yaptırıldığını savunan Ersoy, sadece hükümetin yasa tasarısını protesto etseler bile kamuoyunda yankı uyandırması için üniversite yönetiminin müdahale isteyeceğini söyledi. Ersoy'un verdiği bilgilere göre Öğrenci Koordinasyonu, çeşitli illerdeki 32 üniversitenin talebeleriyle, yükseköğretimin sorunları üzerine ortak bir çalışma yapıyordu. Toplam 500 kişinin katıldığı kurultay sonucunda, üniversitelerin öğrencilere ait olduğunu göstermek için gece kampusta kalma kararlaştırıldı. Öğrenciler yasa tasarısı ile birlikte YÖK'ün ve üniversite yönetimlerinin baskıcı uygulamalarını da protesto etti. Kurultay için izin veren İstanbul Üniversitesi'nin yönetimi, öğrencilerin gece kalmasına müsaade etmedi. Rektör Vekili Nur Serter, gece 12.00 civarında üniversiteye gelerek öğrencilerle görüştü. Öğrenciler Serter'e sabahleyin saat 08.00'de üniversiteyi terk edeceklerini açıkladı. ?Sınav var, okulu boşaltın.' diyen Serter, gece öğrencilerin yanından ayrıldıktan sonra polisten müdahale etmesini istedi. Amfiden çıkan öğrenciler, koridorlarda uyurken Serter'in yoğun baskısı üzerine polis baskın düzenledi.

Baskın esnasında yaklaşık 200 kadar öğrenci 8 No'lu amfiye sığındı. Polis buraya 15 gaz bombası attı. Gaz bombaları nedeniyle kapının kenarındaki battaniyeler tutuştu. 3 öğrenci kaçmak isterken ikinci kattan düştü ve bacakları kırıldı. Öğrencilere savcılık tarafından üniversite kampusunu işgal etmek suçundan dava açıldı. Özgür Ersoy, Nur Serter'in kendileri ile görüşme esnasında ?yarın sınav' var dediğini; ancak cumartesi günü hiçbir imtihanın olmadığının ortaya çıktığını da hatırlattı.

Haşim Özgür Ersoy, kendilerine kurultay için izin veren üniversite yönetiminin, eylemlerini kullanmak istediğini vurguladı. Ersoy, "YÖK ve rektörler bizim eylemlerimizi hükümete karşı kullanmak niyetindeler. Nitekim daha önce 'öğrenci olayları patlak verecek' şeklinde açıklamalar yapmışlardı." dedi.

Gözaltına alınanlardan Serpil Ocak da kurultayın rektörlükten izinli yapılmasına rağmen müdahale edilmesinde yönetimin öğrencilerin tepkilerini sınırlama düşüncesinin yattığını kaydetti. Ocak, üniversitenin her zaman yasakçı görünmek istemediğini; ancak bir adım ileri gidip kampusta kalmaya izin vermediğini bildirdi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber