TOKİ'den Adana'da da gecekonduya neşter

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Şubat 2007 20:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BU YIL 3 MAHALLEDE TOPLAM 2 BİN 252 GECEKONDU YIKILACAK

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile Adana Büyükşehir Belediyesi arasında, "Gecekondu Dönüşüm/Kentsel Yenileme Projesi" kapsamında yapılan protokol gereği 2007 yılında 3 mahallede 2 bin 252 gecekondunun yıkılacağı bildirildi.

AK Parti Adana Milletvekili Abdullah Torun, yaptığı açıklamada, TOKİ tarafından yürütülen "Gecekondu Dönüşüm/Kentsel Yenileme Projesi" kapsamında Adana'da belediyelerle işbirliği içinde çağdaş kentsel çevreler üretilmesinin hedeflendiğini söyledi. Yerel yönetimlerin desteğiyle kent halkına daha iyi barınma koşulları sağlanması amacıyla yerel plan ve programlar uyarınca kentlerin ve kent merkezlerinin tümünü ya da bir bölümünü günün değişen koşullarına daha iyi cevap verebilecek bir duruma getirmek, ekonomik ve yapısal özelliklerin iyileştirilmesine imkan vermeyecek ölçüde kötüleşmiş olan yoksul konutların tasfiye edilmesi ve yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde bunların oluşturduğu kent bölümlerinin yeni bir planlama düzeni içinde yapılaşmasını sağlayacaklarını ifade eden Torun, "TOKİ tarafından geliştirilen "Kentsel Yenileme" projeleri 58. Hükümetin "Acil Eylem Planı"nın "Sosyal Politikaları" içerisinde de yer alıyordu. Türkiye'de gecekondu ve kaçak yapılaşma alanları sadece birey ve grupların kaderinden, eksikliği ya da yanlış davranışlarından kaynaklanmadığı gibi, çözümü de bireylere ve gruplara bakılmayacak kadar önemlidir. Adana, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan aşırı göç aldığı için çoğu mahalleler tamamen gecekondudan ibaret. Bu hem şehircilik açısından hem görünüm hem de insanların daha iyi ortamda yaşaması için sakıncalı durumlar ortaya çıkartıyor. Kötü görüntüyü ortadan kaldırmak da sosyal devletin yükümlülüğü olarak görülmektedir" dedi.

Torun, bu doğrultuda, Toplu Konut İdaresi'nin sürdürdüğü tüm faaliyetleri içinde özellikle dönüşüm projelerine önem vererek bu konuda çalışmalar için azami mesai harcandığını vurguladı. Torun, bu tür projelerin hayata geçirilmesinde vatandaşa ve bölgenin sorunlarına en yakın olan yerel yönetimlerle merkezi yönetim arasında işbirliği ve ortaklık anlayışının çok önemli olduğundan hareketle, kamu yararını hedefleyen dönüşüm projelerine her zaman destek verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "TOKİ tarafından 2007 yılında 105 belediyeyle dönüşüm projesi başlatıldı. Bu belediyelerden birisi de Adana Büyükşehir Belediyesi'dir. Belediyeyle yapılan protokole göre Sinanpaşa, Fatih ve Göl mahallelerinde 2 bin 252 gecekondu yıkılarak yerine daha modern binalar yapılacak" diye konuştu.

3 mahallede gecekondu yıkımlarının bu yıl başlayacağını ve yıl sonunda kentsel dönüşümün tamamlanacağını kaydeden Torun, "Proje için protokol imzalanmış, bu proje alanlarında mülkiyet tespit ve taşınmaz bedel takdir işlemleriyle protokol alanlarına ait projelendirme ve yatırım kararının alınmasına altlık teşkil eden fizibilite analizleri çalışmaları yürütülüyor. Gecekondu sorununun ortadan kalkması için Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak da çok gayret gösteriyor, kentin kötü görüntüsünün ortadan kalkması için TOKİ'ye yerel yönetim olarak destek veriyor. Adanalı olarak yerel yönetimlerle birlikte hizmeti Adana'ya getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.

Abdullah Torun, mülk sahiplerine gecekonduları yıkılmadan önce mutlaka yer gösterileceğini, onların mağdur edilmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber