Türkçe dostu belediyeler

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 14 Şubat 2007 19:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şimdiye kadar 40 belediye, Türkçe'nin doğru kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla bir dizi karar aldı. Son olarak Bilecik'in Bozüyük Beldesi bu kervana eklendi. İşte Türkçe dostu belediyeler:

Bozüyük'te yeni açılacak iş yerlerine Türkçe isim vermeyen işletmeler ruhsat alamayacak. Bozüyük'te artık iş yerleri, ticarethaneler ve benzeri kuruluşlar isim ve tabelaları ile mahalle, meydan, cadde ve sokakların adları Türkçe isim ve kelimelerden oluşacak.

Bilecik'in Bozüyük Belediyesi, ilçede Türkçe kullanımını artırmak ve yaygınlaştırmak amacıyla bir karar aldı.

Belediye Meclisi'nin aldığı karar göre, Bozüyük'te açılacak işyerleri, ticarethaneler ve benzeri kuruluşlar isim ve tabelaları ile mahalle, meydan, cadde ve sokakların isimleri Türkçe isim ve kelimelerden oluşacak.

Tabelalarını Türkçe isim ve kelimelerden oluşturmayan işyeri ve ticarethanelere işletme ruhsatı verilmeyecek. Daha önce işyerine yabancı isim veren işyeri sahipleri de tabelalarını değiştirmeleri halinde kanunlar çerçevesinde reklam ilan vergisinin alınıp alınmayacağı, veya en azının alınması şeklinde uygulanacak.

İlçede, Türkçe'de bulunan 29 harfin dışında kullanılan hiçbir harf bundan sonra işyeri isminde ya da tabelasında yer almayacak. Uluslar arası markalar ve bayiler bu uygulamanın dışında tutulacak.

Bozüyük Belediye Başkanı Ahmet Berberoğlu karara ilişkin yaptığı açıklamada, Belediye Meclisi olarak tarihi bir karar aldıklarını belirterek, ?Ben bu kararı alan Meclis Üyesi arkadaşlarımı kutluyorum? dedi.

40. BELEDİYE OLDU

Bozüyük Belediyesi, Türkçe'ye sahip çıkılması konusunda Belediye Meclisleri tarafından ticarethaneler ve benzer kuruluşların Türkçe isim kullanmaları, mahalle, meydan, cadde ve sokaklara da Türkçe isim verilmesi konusunda tavsiye kararı alan 40'ncı belediye oldu. İşte Türkçe dostu diğer belediyeler;

?Karaman Belediyesi, Boyabat/Sinop Belediyesi, Turgutlu/Manisa Belediyesi, Afyon Belediyesi, Konya Büyükşehir Belediyesi, Kırşehir Belediyesi, Gönen/Balıkesir Belediyesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Karayılan/Hatay Belediyesi, Keçiören/Ankara Belediyesi, Niksar/Tokat Belediyesi, Kocasinan/Kayseri Belediyesi, Erbaa/Tokat Belediyesi, Yalova Belediyesi, Afyon Belediyesi, Beypazarı Belediyesi, Nilüfer/Bursa Belediyesi, Milas Belediyesi, Hisarcık/Kütahya Belediyesi, Burdur Belediyesi, Malatya Belediyesi, Taşova/Amasya Belediyesi, Ermenek Belediyesi, Fethiye Belediyesi, Çanakkale Belediyesi, Kahramanmaraş Belediyesi Ilgın Belediyesi, Amasya Belediyesi, Beldibi Belediyesi, Tokat Belediyesi, Erzincan Belediyesi, Karabük Belediyesi, Aydın Belediyesi,Cumapazarı Belediyesi, Reşadiye Belediyesi, Denizli Belediyesi, Toroslar/Mersin Belediyesi, Aydın Belediyesi, Akçay Belediyesi.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber