Erdoğan'ın kaldığı oteli fotoğraflayanları tespit etti

FETÖ'nün darbe girişiminin bastırılmasında önemli rol oynayan, Eskişehir Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi'nde gorevli Albay İsmail Uner'in, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otel ve civarının darbeciler tarafından 12-13 Temmuz 2016'da fotoğraflandığını tespit eden isim olduğu ortaya çıktı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Nisan 2017 13:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tanık olarak verdiği ifadelerle darbecilerin kilit isimlerinin çözülmesine katkı sağlayan ve darbecilerin kendi aralarındaki konuşmalarında "Eskişehir'i ele geçirdiği" belirtilen Eskişehir Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi'nde gorevli Albay İsmail Uner'in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otel ve civarının 12-13 Temmuz 2016'da fotoğraflandığını tespit eden isim olduğu da ortaya çıktı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Akıncı Hava Üssü'ndeki olaylara ilişkin iddianameye göre, teşebbüs gecesi saat 23.51'de, Korgeneral Mehmet Şanver tarafından Eskişehir Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi'nde gorevli albay İsmail Uner'e, "Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi'nin illegal oldugu ve hicbir talimatının yerine getirilmeyecegi" emri verildi.

Şanver'in ayrıca saat 00.11'de, Uner'e yazdırdığı "1-Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi tarafından yasal olmayan emirler verildigi tespit edilmiştir. 2-Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi'nin hicbir talimatı yerine getirilmeyecektir. 3- Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Unal BHHM uzerinden Hava Kuvvetlerine yonelik yazılı emirler vermeye devam edecektir. 4-Hava Kuvvetleri Komutanının emri olmadıgı surece hicbir ucak kaldırılmayacaktır. 5-Talimatlara riayet etmeyenler hakkında yasal işlem yapılacaktır." icerikli emirler, tum us ucuş kulelerine bildirildi.

İddianamede, Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi'ndeki eski Tuggeneral Kemal Mutlum ile Hava Kuvvetleri Komutanlıgı karargahındaki Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Unal'ın Genel Sekreteri eski Albay Veysel Kavak arasında 00.54'te yapılan goruşmeye de yer verildi.

"ESKİŞEHİR'İ İSMAİL UNER ELE GEÇİRMİŞ, GİTTİKÇE GİDİYOR"

Mutlum'un "Başka bir yerde bir şey var mı?" diye sordugu Kavak'ın "Eskişehir'i İsmail Uner ele gecirmiş, gittikce gidiyor, Akıncı'dan başka bir şey kalmadı." yanıtını verdiği de iddianamede aktarıldı.

Darbecilerin, 12 ve 13 Temmuz 2016'da, iki F-16 uçağıyla Marmaris'te Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaldığı otel ve civarını fotoğrafladıklarını tespit eden ismin de İsmail Üner olduğu belirlendi.

İddianamede yer verilen ifadesine göre İsmail Üner, girişim başlamadan once 12 ve 13 Temmuz 2016'da, hazırlık hareketlerinin yapıldıgını, darbe teşebbusunden sonra yaptıkları incelemede fark etti.

Hava resmi ve ucuş takip sisteminde yaptıkları calışmalara gore, Diyarbakır'daki 8. Ana Jet Ussu Komutanı Tuggeneral Deniz Kartepe 12 Temmuz 2016'da Dalaman Havaalanına karşılıklı hizmet gorevi icin iki F-16 ucagıyla gidip geldigini tespit ettiklerini belirten Üner'in iddianameye giren ifadesi şöyle:

"Bu ucuşların aylık planlamada olmadıgını fark edince Kurmay Başkanı Tumgeneral Murat Semiz tarafından Semiz imzasıyla onay verildigini tespit ettik. Daha sonra hava haritasında bu ucakların ne yaptıgına baktıgımızda 12 Temmuz 2016'da Dalaman Havalimanı'na inmeden once Cumhurbaşkanının kaldıgı otelin istikametine dogru gidip donduklerini tespit ettik. Diyarbakır'dan Dalaman'a gelen bu iki F-16 ucagından yuzbaşı pilot Ceyhan Karabulut, Yarbay Ahmet Ozdemir ve Tuggeneral Deniz Kartepe'nin bulunduklarını tespit ettik. Tuggeneral Deniz Kartepe'nin Diyarbakır Harekat Merkezi Komutanı Tumgeneral Atilla Darendeli ile Dalaman'da bire bir buluştuklarını ve meydan dışına karayoluyla cıktıkları ihbarının Mehmet Şanver generale yapıldıgını belirledik. Aynı zamanda Yüzbaşı Pilot Ceyhan Karakurt ile Yarbay Pilot Ahmet Ozdemir'in darbe gecesi Diyarbakır'dan kalkıp, Ankara'ya gelen, Ankara'da bomba atan ve Akıncı Üssu'ne inen pilotlar oldugunu tespit ettik. Bunun suc duyurusunu Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılıgına gonderdik."

"FOTO KEŞFİ YAPTIKLARIN HAVA RESMİ ANALİZİNDEN TESPİT ETTİK"

Darbe girişimi gununden once 13 Temmuz 2016'da keşif gorevi amacıyla Akıncı Üssu'ndeki 142. Filo ile Tuggeneral Gokhan Sonmezateş'in komutanlıgını yaptıgı Hava Kuvvetleri İstihbarat Komutanlıgı ile iş birligiyle keşif gorevi programı yapıldıgını belirlediklerini anlatan Üner, şöyle devam etti:

"Genelkurmay Başkanlıgından onay alındıgını, bu gorevin İzmir'den Ege Denizine cıkışlı ve İzmir'den Ankara'ya donuşlu olarak planlanmasına ragmen gorev esnasında Tuggeneral Recep Unal ve Korgeneral Mehmet Şanver'in emirleriyle Meis Adası'nın dogusundaki Yunan adacıgının fotograflarının cekilmesi emri verilmiştir. Pilotlar havada yakıt azlığı nedeniyle Dalaman'a inmeleri gerektigini bildirmiş, gorev sonu Dalaman meydanına iniş yapmışlardır. İki F-16 ucagının pilotlarının birinin Pilot Yuzbaşı Erdem Hekimhan oldugunu tespit ettik. Diger pilotun ismini şu an bilemiyorum. Dalaman Havalimanından kalkışı takiben Cumhurbaşkanı'nın kaldıgı otelin etrafında foto keşfini yaptıklarını hava resmi analizinden tespit ettik. Yine ucan bu pilotlarla ilgili suc duyurusunu Cumhuriyet Başsavcılıgına ilettik. Suc duyurusundaki evrakın hazırlıgını bizzat ben yaptım. Suc duyurusunu da Mehmet Şanver imzaladı."

Aylin Sırıklı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber