'Müsteşarlık makamına bir okulu bitirerek gelmedim'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Dönmez: - "Şu anda bulunduğum müsteşarlık pozisyonuna müsteşarlıkla ilgili bir okulu bitirerek gelmedim. Böyle bir meslek lisesi de yok. Daha önce EPDK'da Kurul üyeliği yaptım. Kurul üyesi yetiştiren bir okulumuz da yok. Kısacası hangi mesleği yaptıysam, okulundan mezun olarak değil sürekli yeni şeyler öğrenerek yapmaya çalıştım"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Mayıs 2017 16:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Müsteşarlık makamına bir okulu bitirerek gelmedim'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, enerji kaynaklarının kullanımı ve teknolojideki gelişime paralel olarak, 100 sene önce ev işleri için 70 civarında kişi çalıştırılarak elde edilecek konforun, bugün ayda 40-50 lira karşılığında sağlanabildiğini söyledi.

Dönmez, İstanbul'daki Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen 5. Genç Türkiye Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, enerjinin sağladığı üretkenlik sayesinde daha az insan gücüyle daha fazla iş yapma kapasitesine erişildiğini belirtti.

Fatih Dönmez, "Artık evi aydınlatmak için odun kesip şömineye atmıyoruz. Termostatı ayarlıyoruz. Parmak hareketiyle yaşamsal bir faaliyeti başarıyla tamamlıyoruz. Bir İtalyan yazarın hesaplamasına göre bundan 100 sene önce ev işleri için 70 civarında kişiyi çalıştırarak elde edebileceğimiz konforu bugün enerji ve teknolojiyle ayda 40 ila 50 liraya karşılayabiliyoruz." ifadesini kullandı.

Hali hazırda dünyadaki eğitim sistemlerinin ve ders kitaplarının, teknolojik gelişmelerdeki kompleks realiteye cevap veremez durumda olduğuna dikkati çeken Dönmez, şöyle devam etti:

"Şu anda bulunduğum müsteşarlık pozisyonuna müsteşarlıkla ilgili bir okulu bitirerek gelmedim. Böyle bir meslek lisesi de yok. Daha önce EPDK'da Kurul üyeliği yaptım. Kurul üyesi yetiştiren bir okulumuz da yok. Aksine ben mesleğe elektronik sektöründe telefon santralleri tasarlayan bir şirkette başladım. Kısacası hangi mesleği yaptıysam okulundan mezun olarak değil sürekli yeni şeyler öğrenerek yapmaya çalıştım. Okul şüphesiz çok değerli, çekirdek değerleri bize öğretirken gerçek hayat sürekli bunun etrafına bir şeyler inşa etmeyi gerektiriyor."

"ÖĞRENDİĞİMİZ ÖLÇÜDE GELECEĞİN BİR PARÇASIYIZ"

Dijital dönüşümün okullarda öğretilmediğini belirten Dönmez, "Gelecek nasıl olursa olsun öğrendiğimiz ölçüde geleceğin bir parçasıyız." diye konuştu. Dönmez, bireysel öğrenmenin taşıdığı önemin, toplumsal gelişme ve ülke kalkınması için olmazsa olmaz olduğunu dile getirdi.

Milli Enerji Politikası'na değinen Dönmez, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından tanıtılan Milli Enerji Politikası kapsamında yapılan çalışmaların, yerli teknolojiyi ve üretimi artırmayı amaçladığını anlattı.

Bakanlık olarak tüm kaynak türlerinde yerli üretimi ve tüm teknolojilerde yerli sanayiyi artırmak arzusunda olduklarını vurgulayan Dönmez, "Enerji-teknoloji ikilisini birlikte yerleştirmek, güneşte, rüzgarda, yazılımda, siber güvenlikte, kömürde, petrolde ve doğalgazda, sondajda hep daha fazla istihdam, yerlilik ve insan zekasını hedefliyoruz." diye konuştu.

"TEKNOLOJİ SİZE HÜKMETMESİN, SİZ TEKNOLOJİYE HÜKMEDİN"

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz da dijitalleşme ve teknolojinin sağladığı avantajların yanı sıra dikkat edilmesi gereken bazı hususlar da bulunduğuna dikkati çekerek, teknolojinin insanların kendilerine ayırdığı zamanı artırma iddiasıyla ortaya çıktığını ancak insanların teknolojik araçlara çok fazla zaman ayırdığını söyledi.

Katılımcılara, teknoloji ve sosyal medya kullanımıyla ilgili olarak, "Teknoloji size hükmetmesin, siz teknolojiye hükmedin" tavsiyesinde bulunan Yılmaz, "Teknolojiyi kullanacağız ama yeterince kullanacağız. Bir şeyin nasıl fazlası zararlıysa bunun da fazlasının ben zararlı olduğunu düşünüyorum. Bunu sorgulamanın ve kendimize zaman ayırmanın faydalı olduğunu düşünüyorum." dedi.

Yılmaz, teknoloji bağımlılığının önüne geçebilmek ve sosyal ilişkileri güçlü tutabilmek için konvansiyonel iletişimin de devam ettirilmesi gerektiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber