Çankaya için 'uzlaşma şart' diyen TÜSİAD'dan U dönüşü

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 08 Mart 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çankaya için "Uzlaşma ile seçilmeli" diyen TÜSİAD'da yeni başkan Yalçındağ çelişkili mesajlar verdi. CHP lideri Baykal'a "Başbakan isterse Köşk'e çıkar" diyen Yalçındağ, Başbakan'la görüşürken "uzlaşma" dedi.

Başkent, dün birkaç saat arayla Cumhurbaşkanlığı konusunda TÜSİAD'ın U dönüşüne sahne oldu. Ömer Sabancı'nın başkanlığı döneminde Çankaya konusunda 'uzlaşma' sözünün ısrarla altını çizen TÜSİAD, yeni başkanı Arzuhan Yalçındağ'la ilginç yorumlarda bulundu. Yalçındağ, CHP Lideri Baykal'a "Erdoğan isterse Köşk'e çıkacaktır" dedi. Başbakan Erdoğan'la görüşmesinden sonra ise tekrar 'uzlaşma' söylemine döndü.

ÖNCE 'İSTERSE SEÇİLİR' DEDİ...

Yeni seçilen TÜSİAD Yönetim Kurulu üyelerinin dün Ankara'daki ilk durağı CHP oldu. Genel Başkan Deniz Baykal ile görüşme yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü. TÜSİAD Başkanı Yalçındağ'ın gündemi sarsan açıklaması ise görüşmenin ardından geldi. Baykal'ın "Başbakan Erdoğan'ın Köşk yolunda kararlı olduğunu ancak bunun zor olacağı görüşünü seslendirdiğini" ifade eden Yalçındağ, "Biz bu konuda görüş bildirmedik. Başbakan eğer isterse ve TBMM'de seçerse demokrasinin gereği olarak Köşke çıkacaktır mutlaka" dedi. Böylece TÜSİ- AD'ın sürekli altını çizdiği ve Cumhurbaşkanlığı konusunda kritik kelime olarak belirlediği 'uzlaşma' sözü bir yana bırakılmış oldu. Ankara'da bu sözler, "TÜSİAD, Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkışına yeşil ışık yaktı" şeklinde algılandı. Baykal da, Yalçındağ'ın Erdoğan'aKöşk desteği olarak algılanan sözleri üzerine, "TÜSİAD'ın da buna bir itirazı yok anlaşılan" dokundurmasında bulundu.

SONRA 'UZLAŞMA'YA DÖNDÜ

Ankara'yı karıştıran bu yorum üzerine bazı heyet üyeleri, "Bu sözler daha önceki mesajlarla çelişir ve bizi zor durumda bırakır. Yeni açıklamayla bunu giderelim" diye itiraz etti. Başbakan Erdoğan ile görüşmenin ardından bu kez U dönüşü ile yine "uzlaşma" vurgusu yapıldı. Erdoğan ile 45 dakikalık görüşmenin ardından Yalçındağ, Baykal'ı ziyaretinin ardından yaptığı açıklama hatırlatarak, "Bu açıklamanız Cumhurbaşkanlığı konusunda TÜSİAD'ın tavır değişikliği içinde olduğunun mu göstergesi?" sorusuna bu kez farklı yanıt verdi: "Biz Cumhurbaşkanlığı makamının bir uzlaşma ve uzlaştırma makamı olduğunu söylüyoruz. Bu söylemimizde de devam ediyoruz. Ama tabii Meclis'in bir iradesi var. Türkiye bir demokrasi ülkesi." Görüşmede Cumhurbaşkanlığı'nın gündeme gelmediğini belirten Yalçındağ, "Bazı çevreler Başbakan'ın Cumhurbaşkanı olması halinde laiklik konusunda sıkıntılar olabileceğini ifade ediyor" sorusu üzerine de, "Görüşümüzü söyledik. Cumhurbaşkanlığı, uzlaşma makamı. Ama Meclis'in kendi iradesi var. Türkiye bir demokrasi ülkesidir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber