'Ortak akıl ile olağan döneme geçelim'

Hain darbe kalkışmasının üzerinden bir yıl geçti. İşçiden memura, esnaftan iş dünyasına kadar 81 ildeki tüm sivil toplum kuruluşlarından 15 Temmuz'un unutulmadığı mesajı geldi. TOBB, "Ortak akıl" çağrısı yaparken, TÜSİAD, "Olağan döneme geçiş" istedi

Haber Giriş : 14 Temmuz 2017 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Ortak akıl ile olağan döneme geçelim'

Türkiye'nin hain darbe kalkışmasına maruz kaldığı 15 Temmuz'un üzerinden tam bir yıl geçti. İşçilerden işverene, memurdan esnafa, iş dünyasından sendikalara kadar 81 ildeki tüm sivil kuruluşlarından, 15 Temmuz'un unutulmadığı ve unutturulmayacağı mesajları geldi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), "Ortak akıl" çağrısı yaparken, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), "Olağan döneme geçiş" istedi. Hain darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'un üzerinden bir yıl geçmesi nedeni ile Türkiye genelindeki tüm sivil toplum kuruluşları biraraya geldi. Bu kapsamda Ankara'da Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Memur Sendikaları Konfederasyonu (MEMUR-SEN), İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye KAMU-SEN) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) oluşturduğu Türkiye-Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi (KİK) tarafından ortak basın toplantısı düzenlendi. Organizasyona 81 ilde de STK temsilcileri toplantılar ile destek verirken, 7 ilden de etkinliğe canlı yayın ile bağlanıldı. Komite adına ortak basın açıklamasını okuyan Hisarcıklıoğlu, iki hafta boyunca, farklı etkinliklerle, hazırlanan afişlerle Türkiye'nin tamamında 15 Temmuz ruhunu canlı tutacaklarının altını çizdi. Hisarcıklıoğlu, 15 Temmuz'da Türkiye demokrasisinin, hiçbir kaba kuvvete teslim olmayacak kadar güçlü olduğunu herkese gösterdiklerini vurguladı. Hükümetin STK'lar ile istişare içinde aldığı önlem ve yaptığı reformlarla ekonominin hızla toparlandığının altını çizen Hisarcıklıoğlu, "Ayağımızdaki prangayı çözdük, şimdi koşma zamanı" dedi. Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "Büyümede, istihdamda, ihracatta yeni rekorlar kırmalıyız. Vatandaşlarımızın refah seviyesini daha da arttırmalı, demokratik kazanımlarımızı güçlendirerek ileriye taşımalıyız. Bütün bunlar için ortak akılla ve istişare içinde, yeni bir reform süreci başlatmalıyız. Yurt dışındaki dostlarımıza da sesleniyoruz. Aldığı yaraları saran milletimiz, bu büyük demokrasi sınavının birinci yılında bütün dostlarını yanında görmeyi arzulamaktadır. Dostlarımızı iftira kampanyalarına değil, gerçeklere kulak vermeye, buna göre tavır almaya davet ediyoruz. Türkiye'nin sivil toplumu olarak, 15 Temmuz'u asla unutmayacağız, unutturmayacağız."

Konya Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) darbe girişiminin, ülkenin karşılaştığı en büyük tehlikelerden biri olduğunu söyledi. Öztürk, şöyle devam etti: "Daha darbe girişiminin üzerinden bir yıl geçmeden ekonomide yüzde 5'lik büyümeyi yakaladık. İstihdam rekorları kırdık. Bu yılın ilk altı ayında tam 1 milyon 200 bin insanımıza yeni istihdam sağladık. İhracatımızı rekor düzeyde arttırmaya başladık. Yabancı yatırımcıların güvenini yeniden kazandık. Çok açık ifade ediyoruz ki, Türkiye dünyanın en zor stres testinden başarı ile çıkmıştır. Emin olun bizim son bir yılda yaşadıklarımızı başka bir ülke yaşasaydı bir daha ayağa kalkamazdı ama biz dimdik ayaktayız. Böyle bir coğrafyada, en zor koşullar altında hiç kimsenin yapamayacağını yaptık ama rehavete kapılmayacağız."

Teröre karşı 'birlik' olalım

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ise olağan döneme geçiş istedi. Toplum olarak demokrasi için verilen mücadelenin önümüzdeki döneme de ışık tutması gerektiği belirtilen açıklamada, "Türkiye özgürlükler, adalet ve refah ülkesi olarak ancak toplumsal uzlaşma ve çoğulculuk içinde 15 Temmuz'un yarattığı sarsıntıyı geride bırakabilir. Darbe girişiminin arkasındaki karanlık emelleri engellemenin en etkili yolu Türkiye'nin bir an önce olağan bir döneme geçmesi ve milli menfaat konularımızı içeren reform gündemine yoğunlaşmasıdır" denildi. Açıklamada, "demokrasi ve milli birlik içinde güçlü bir Türkiye" için TÜSİAD'ın öncelikleri şöyle sıralandı: "Erkler arasında denge ve denetime, bağımsız ve tarafsız bir yargı sistemine dayalı çağdaş demokrasi düzeni, AB sürecini kararlılıkla sürdürmek. Ülkemiz karşıtı siyasal örgütlenmelere ve FETÖ, PKK ve DAEŞ gibi tüm terör odaklarına karşı en etkili mücadele, bu alanlarda milli birlik ve toplumsal çoğulculuk anlayışı ile hareket etmektir."

Darbeci zihniyet arındırılmalı

Türk Girişim ve İş Dünyası (TÜRKONFED), Türk demokrasisinin darbelerden ve darbeci zihniyetten arındırılması gerektiğini bildirdi. TÜRKONFED'in açıklamasında şöyle denildi: "Türkiye'nin geleceğine, refahına ve huzuruna ancak demokrasi içinde kalarak ulaşılabileceğine inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde sadece içeride değil, dışarıda da uzlaşma kültürü ve diplomasi dilinin ağırlık kazanması için siyasi partilerimiz başta olmak üzere iş dünyası örgütleri, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, kanaat önderleri ve toplumun ortak bir gelecek paydasında birleşmesini, gücümüze güç katacaktır. Demokrasiye ve halkın iradesine olan inancımızla, toplum olarak yalnızca zor dönemlerde değil her zaman kenetlenerek, birlik ve beraberlik içinde olmamızın gerekliliğini her platformda vurguladık, vurguluyoruz. Bu doğrultuda devlette liyakati esas alan bir yeniden yapılanma ve kurumsallaşma ile hayatın normal akışına dönülmesi millet iradesini de güçlendirecektir."

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber