Türkiye, en hayırsever işadamını kaybetti

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 23 Mart 2007 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bugüne kadar yaptığı 600 milyon dolar bağışla Türk iş dünyasının en hayırsever işadamı unvanına sahip olan Kadir Has, hayatını kaybetti. Son gününde dahi adını verdiği Kadir Has Üniversitesi'nde öğrencilerle birlikte olan Has, kalbine yenik düştü. Mercedes, Coca-Cola, Michelin gibi çok sayıda markayı Türkiye'yle tanıştıran Kadir Has, vasiyetinde tüm mal varlığını HASVAK adlı vakfa bağışladı.

Mal varlığını kendi adını taşıyan Türk Eğitimine Özgü Kadir HAS Vakfı-HASVAK'a bağışlayan, bugüne kadar 600 milyon dolarlık bağış yapan Türk iş dünyasının en önemli isimlerinden Kadir Has, dün yaşamını kaybetti. Kalp krizi geçirdiği açıklanan 86 yaşındaki Kadir Has, helikopter ile getirildiği Amerikan Hastanesi'nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Kurucusu olduğu Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti toplantısının ardından evine giden Has, aniden rahatsızlandı. Has'ın ölüm haberini alan yakınları ve sevenleri hastaneye akın etti.

YARIN DEVLET TÖRENİ İLE UĞURLANACAK

Kadir Has için yarın saat 10.00'da Kadir Has Üniversitesi Cibali Merkez Kampüsü'nde tören yapılacak. Has'ın cenazesi Fatih Camii'nde öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazından sonra devlet töreniyle Küçükyalı'daki aile kabristanına defnedilecek.

Has'ın ölümünün ardından Amerikan Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Şefi Genco Yücel yaptığı açıklamada ?Sayın Has saat 16.00'da getirildi. Önce kalp masajı yapıldı ve elektro şok uygulandı ancak saat 17.00 sıralarında kaybettik? dedi. Kadir Has Üniversitesi Mütevelli heyeti üyesi Prof. Dr. Zeki Yılmaz ise Has ile geçirdikleri son günü şöyle anlattı: ?Öğlen yemek yedik, saat 14.00'te toplantıya başladık. Rahatsızlandığını söyledi ve eve gitti. Banyoda düşmüş.? Ölüm haberiyle eşi Rezan Has büyük şok yaşadı.

İLKLERE İMZA ATTI

TÜRK iş dünyasında Kayserili işadamlarının ilk temsilcisi olan Kadir Has, başta otomotiv olmak üzere pek çok ilke imza attı. Gerçek adı Kadir Hasoğlu olan Kadir Has, İstanbul'da Boğaziçi Lisesi'nden mezun olduktan sonra babasının yanına Adana'ya döndü. Varlık Vergisi döneminde baba Has, evin mutfağına gömdüğü altınları çıkararak Antakya'da Akiş İplik Fabrikası'nı kurdu. İşini büyütmek isteyen Kadir Has 1960'ta İstanbul'a taşındı. Almanların ünlü Henschell kamyonlarının Türkiye temsilciliğini alan Has, 1960'ta Coca-Cola'nın genel merkeziyle başlayan ve üç yıl süren yazışmaların ardından Bakırköy-İncirli'de ilk Coca-Cola fabrikasını kurdu. Buradaki hisselerini kardeşine devreden Has, bu kez Otomarsan'ı, Koç ailesi ile de Karsan'da ortak oldu. Fransız Michelin Lastikleri'nin Türkiye distribütörlüğünü de yapan Has, Akbank'ta da Sabancı Ailesi'nden sonra en büyük kurucu hissesine sahip.

BU ÜLKE İÇİN ÇIRPINDI- Süleyman Demirel(9. Cumhurbaşkanı)

Sayın Kadir Has büyük bir hayırsever ve benim de büyük bir dostumdur. Kendisi ile dostluğumuzun müştereği, yani ortak paydası bu ülkeye, bu ülkenin insanlarına yardımcı olmaktı. Bunun için çırpınmıştır. Eğitim ve sağlık alanında pek çok hayrı vardır. En son yaptığı hayır işi de Kadir Has Üniversitesi'dir. Üniversiteyi kendi kaynaklarıyla kurdu ve üniversite ayakta duruyor. 10 bin öğrenciye eğitim olanağı sağlıyor.

Hep Türkiye'ye bir şey yapmak için çırpındı. ?Bu topraklara borcumu ödüyorum' diye kitap yazdı. Sanıyorum ki, pek çok kişi için bir örnektir. Bu topraklara borcu olanların ödemesi lazım. O, bunun güzel bir örneğiydi.

ULUSUMUZUN GÖNLÜNDE YAŞAYACAK- Ahmet Necdet Sezer: Türk ekonomisine önemli katkılarda bulunan Kadir Has, ülkemize kazandırdığı çok sayıda eğitim ve sağlık tesisi ve övgüye değer destekleriyle örnek olmuştur. Yaşamı boyunca her zaman ülkesinin geleceğinden kendini sorumlu tutma bilinciyle hareket eden Kadir Has, ulusumuzun gönlünde yaşayacaktır.

Kazancını toplumla paylaştı- Rifat Hisarcıklıoğlu: Kazancını toplumla paylaşmak, darda kalanlara yardım elini uzatmak, acılara bir nebze olsun derman olabilmek, elbette insanlara anlamlı ve değeri olan bir sosyal ve manevi hayat sunmaktadır. Sayın Kadir Has, haklı olarak bunun gururunu yaşadı ve tüm topluma yaşattı.

ÜLKEMİZE BÜYÜK KATKIDA BULUNDU- Güler Sabancı: Sayın Kadir Has hem işadamı hem de bir hayırsever olarak ülkemize çok değerli katkılarda bulunmuş ve örnek olmuştur. Sabancı Ailesi olarak merhum Kadir Has ile hem hemşehrilik hem ortaklık hem de aile dostluğu anlamında uzun yıllara dayalı bir ilişkimiz vardı. Allah'tan rahmet diliyorum.

Büyük üzüntü duyduk- Yaşar Büyükanıt: Kadir Has'ın vefatı nedeniyle yayımladığı mesajda: ?Ülkemizin kalkınmasında çok büyük hizmetlerde bulunan Sayın Kadir Has'ın vefatından büyük üzüntü duyduk. Merhuma Tanrı'dan rahmet, kederli ailesine başsağlığı ve sabırlar diliyoruz'' dedi.

Cenazesine katılmaya çalışacağım-Recep Tayyip Erdoğan: Üzüntümüz gerçekten çok büyük. Ben kendisine Tanrı'dan rahmet, ailesine ve milletimize başsağlığı diliyorum. Hayırsever bir insan ve işadamıydı. Ailesiyle telefonda görüştüm. İnşallah cenazesine de katılmaya çalışacağım.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber