Kardeşi için 25 ülke gezecek

Anne ve babasını kaybettikten sonra Down sendromlu kardeşi Erdem Çolak'a kol kanat geren Adem Çolak, hastalığa dikkat çekmek için motosikletiyle binlerce kilometre yol katederek 80 günde 25 ülkeye gidecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Eylül 2017 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kardeşi için  25 ülke gezecek

MERT İNAN

Hem down sendromlu bireylere, hem de aynı sorunu yaşayan kardeşi Erdem Çolak'a dikkat çekmek isteyen Adem Çolak (31), farkındalık projesi için çalıştığı şirketten istifa ederek, kariyer planlarının üzerini çizdi. Down Sendromu Derneği'nin desteğiyle motosikletiyle binlerce kilometre katetmeye hazırlanan Çolak, 80 günde 25 ülkeye uğrayacak. İstanbul'dan yola çıkacak olan Çolak, Norveç Nordkapp'a kadar giderek farklı ülkelerdeki Down sendromlu bireylerle temas kuracak.

'Bilinç çok önemli'

Down sendromlu bireylerin sorunlarını kayıt altına alıp, sosyal medya hesaplarında paylaşacak olan Çolak, "Down To Earth Road" isimli projenin ortaya çıkış hikayesini anlattı:

"Kardeşim dünyaya geldiğinde 9 yaşındaydım. Annem ev hanımıydı, babam da çiftçi ve aynı zamanda inşaat ustasıydı. Küçük bir Akdeniz kasabasında büyüdük. Kardeşim Erdem, şu an 22 yaşında. Köylük yerde yokluk çektik. Devlet desteği işin içine girince Erdem'i 8-9 yaşlarında eğitime gönderdik. Rehabilitasyon ona çok iyi geldi. Çok sevdiği ve onu çok seven bir arkadaş çevresi oldu. Dans etmeyi çok seviyor, bu alanda çok yetenekli. Down sendromuna karşı hiçbirimiz bilinçli değildik ama bilincin önemini Erdem'le anladım. Yaşamımın geri kalanını Down sendromlu bireylere yönelik çalışmalara ayırmak istiyorum. 31 yaşında kurumsal bir firmada iş analisti olarak çalışıyordum. İşimden ayrıldım ve bu projeyi planladım."

Aslında yolculuğu Erdem'le birlikte yapmayı istediğini ancak şartların buna imkan vermediğini kaydeden Çolak, projeyi paylaştığı Down Sendromu Derneği ve Down Türkiye Platformu'ndan çok olumlu geri dönüşler aldığını söyledi.

16 dernekle irtibatlı

Çolak, "İlgileri beni çok mutlu etti. İşimden ayrıldığım için bütçemi idareli kullanmalıyım. Şahsi olarak destek alamayacağımı tahmin ettiğimden sponsorluk başvurularım olmadı. Avrupa'daki Down'lu bireylerin gelecek beklentileri, yaşadıkları sorunlar, toplum içinde devletten beklentileri hakkında bilgi toplayacağım. Görüşmeleri kayıt altına alıp, Down Sendromu Derneği ile birlikte muhataplarına ulaşmasını sağlayacağım. Şu anda farklı ülkelerden 16 dernek ile irtibata geçtik" ifadelerini kullandı.

'Mutlu olmasını bilen biri Erdem'

Adem Çolak, anne ve babasını kaybettikten sonra ailede yaşananları da şöyle anlattı: "Annem ev işleriyle ilgilenirken mutlaka birinin Erdem'in yanında olması gerekiyordu, bu kişi ablam veya ben olurdum. Bu durum bizde farklı bir sorumluluk duygusu geliştirdi. Engelli annelerin en büyük korkusu ise çocuklarından önce ölmektir' denir. Maalesef 2012'de annemizi kaybettik. Korktuğumuz gibi olmadı ve Erdem çok ciddi etkilenmedi. Çünkü o hayat dolu, mutlu olmasını bilen biriydi. Geçen yıl da babamızı kaybettik. Erdem şu an Mersin'de ablamla birlikte yaşıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber