Tutuksuz sanık mahkemede fenalaştı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 317 kişinin yargılandığı davanın görülmesine sanık savunmalarıyla devam edildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Kasım 2017 14:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tutuksuz sanık mahkemede fenalaştı

Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan eski kursiyer teğmenlerin savunmaları ile devam edildi.

Sanık Hüseyin D, 16 yıl boyunca devlet okullarında eğitim aldığını, FETÖ okullarında okumadığını, örgütün dernek ve kuruluşlarına üye olmadığını ve yurtlarında kalmadığını anlattı.

Hüseyin D. kursiyer teğmen olarak eğitim gördüğünü, 15 Temmuz günü saat 15.00'te WhatsApp grubundan gece eğitimi yapılacağı bilgisinin geldiğini, eğitimin Tuğgeneral Sadık Köroğlu'nun emriyle gerçekleştirileceğinin belirtildiğini söyledi.

Akşam içtimasında Üsteğmen Muhlis Koçak'ın, "Arkadaşlar okulda kursiyer olarak yalnız sizler varsınız. Bu gece olacak eğitimin sebebi bazı arkadaşların disiplinsiz hareketleridir." diye konuştuğunu anlatan Hüseyin D, ardından silah ve teçhizat alarak gece eğitimini beklediğini ileri sürdü.

Gece içtima alanında toplandıktan sonra 3 nolu nizamiyeye görevlendirildiğini söyleyen Hüseyin D, o geceye ilişkin şunları anlattı:

"Eğitim esnasında telefon kullanmak yasak olduğundan telefonumu kapatmıştım. Kısa süreliğine telefonumu açtığımda abim ve babamın aradığını gördüm. Televizyonda olağanüstü bir durum olduğuna yönelik yayınlar yapıldığını söylediler. Ben de eğitimde olduğumuzu söyledim. Lavaboya gitmek için izin aldım. 02.00 sıralarında internete baktığımda bir kalkışma olduğunu gördüm. O gece bize emir veren hiçbir rütbeli de içerde bir darbe hazırlığında değildi."

Sabah saatlerinde silah ve teçhizatlarını bırakarak nizamiyeden çıkış yapmak istediğini ancak üzerine ateş açıldığını öne süren Hüseyin D, daha sonra Üsteğmen Muhlis Koçak'ın yanına gittiğini, Koçak'ın kendisine kandırıldıklarını, birazdan Jandarma Albay Veli Tire'nin geleceğini ve kendilerine konuşma yapacağını söylediğini anlattı.

Hüseyin D, suçsuz olduğunu, duruşmalara gelecek maddi durumu olmadığını öne sürerek, vareste tutulma talebinde bulundu.

Tutuksuz sanık İsa E. de savunmasına, kanunsuz bir eyleme karışmadığını, FETÖ'yle bir ilişkisi olmadığını anlatarak başladı.

İsa E. ifade verdiği sırada tansiyonun düştüğünü, savunmasına oturarak devam etmek istediğini söyledi. Mahkeme Başkanı Melih Uçar sanığa oturmasını, isterse kendini daha iyi hissettiği zaman savunma yapabileceğini söyledi. Bu sırada sanık fenalaşarak sandalyeye düştü. Kolluk güçleri kısa süre baygınlık geçiren sanığı revire taşıdı.

Tedavisinin ardından mahkemeye dönen sanık İsa E, savunmasını tamamladı.

Tutuksuz sanık İbrahim G. de darbe girişiminden önce Jandarma Okullar Komutanlığında kursiyer teğmen olarak görev yaptığını, bu statüsü gereği emir komuta etme yetkisinin bulunmadığını savundu.

İbrahim G, takım komutanı tarafından gece eğitimi verileceği söylenerek 15 Temmuz akşamı birliğine çağırıldığını ve 20.45'te yapılan içtimaya katıldığını ifade etti.

Gece eğitimi olacağı bilgisinin içtimada verildiğini söyleyen İbrahim G, eğitim için toplandıklarında aralarında tanımadığı subayların da bulunduğu bir grup rütbelinin geldiğini daha sonra teğmenlerden timler oluşturularak kışlanın farklı bölgelerine gönderildiklerini anlattı.

Kışlada sabah kadar herhangi bir illegal eyleme karışmadığını öne süren İbrahim G, beraatini talep etti.

Sanık kursiyer teğmen İsmail Hakkı K. da Jandarma Okullar Komutanlığında kursiyer teğmen olarak görev yaptığını, FETÖ ve darbe girişimiyle ilgisinin olmadığını, kendisinden sorumlu komutanların emirleri doğrultusunda hareket ettiğini söyledi.

İsmail Hakkı K, 15 Temmuz'da gece eğitimine daha önce olduğu gibi silahlı ve teçhizatlı olarak katıldığını bunun bir kalkışma olduğunu bilecek deneyimde olmadığını ifade etti.

Nizamiye bölgesinde görevlendirildiğini, kimseye karşı silah kullanmadığını ileri süren İsmail Hakkı K, bir süre sonra bulundukları yeri terk etmelerine yönelik mesajlar geldiğini, buradan ayrıldıklarını ve tabur bölgesine geçip, daha sonra sivil kıyafetlerini giydiğini anlattı.

İsmail Hakkı K,. 2 nolu nizamiyeden çıkış yapmak istediğini ancak daha önce çıkmak isteyenlere ateş açıldığını öğrenince tekrar tabur bölgesine döndüğünü, sonrasında da gözaltına alındıklarını ifade etti.

FETÖ ile bir bağlantısı bulunmadığını savunan İsmail Hakkı K, KHK ile ihraç edildiğini, ailesi için çalışıp para kazanması gerektiğini savunarak beraatini istedi.

Duruşmada savunma yapan tutuksuz sanıklardan eski kursiyer teğmenler İsmail S, İslam T, Okan A, İlteriş K, İlhan A. ve Hüseyin Rahmi Y. de üzerlerine atılı suçları reddederek, beraatlerini talep etti.

Cemil Murat Budak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber