Yüksek yargı seçimlere kilitlendi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Nisan 2007 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek yargı bu hafta Yargıtay ve Danıştay'da boş bulunan üyelikler ile Yargıtay Başsavcılığı'na yapılacak seçimlere kilitlendi.

Görev süresi 20 Mayıs'ta dolacak olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok'un yerine yarın Yargıtay'da seçim yapılacak.

Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda yarın yapılacak seçimlerde Başsavcılık için, 2. Ceza Dairesi Başkanı Nedim Baran, 4. Ceza Dairesi Başkanı M. Ünal Başoğlu, 5. Ceza Dairesi Başkanı Hayrettin Cevheroğlu, 7. Ceza Dairesi Başkanı Turan Demirtaş, 8. Ceza Dairesi Başkanı Zeki Aslan, 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Abdurrahman Yalçınkaya adaylığını açıkladı. Adaylardan, Ünal Başoğlu, Hayrettin Cevheroğlu ve Zeki Aslan eğer seçilirlerse 4 yıllık görev sürelerini doldurmadan emekli olacaklar. Yine Abdurrahman Yalçınkaya'nın seçilmesi durumunda Başsavcıvekilliği için 21 Mayıs 2007'de yeni Cumhurbaşkanı'nın seçim yapması gerekecek.

KRİZ YARATAN SEÇİM PAZAR GÜNÜ YAPILACAK

Adalet Bakanlığı ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) arasında krize yol açan, Yargıtay ve Danıştay'daki üyelik seçimleri Pazar günü yapılacak. Yargıtay'daki 23, Danıştay'daki 6 üyelik için yaklaşık 11 aydır yapılamayan ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga'nın HSYK toplantılarına mazeret bildirmeden katılmaması veya yerine bir yardımcısını da görevlendirmemesi Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'na şikayette bulunulmuştu.

HSYK ile Adalet Bakanlığı arasında kriz 27 Mart 2007'de Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in başkanlığında yapılan toplantıda aşılarak, 15 Nisan'da seçim yapılması kararı alındı.

HSYK, 13 Mart'ta Yargıtay ve Danıştay'daki boş üyelikler için seçim gündemiyle toplantı yapılması kararı alınmasına karşın Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in Kurul'a bir yazı göndererek, toplantı yapılmamasını istemiş, Kurul ise buna sert bir dille yanıt vererek, ?Bu durum sadece, yargı bağımsızlığına karşı bir duruş, Yüksek Kurul'un faaliyetlerini engelleme, yargıya müdahale niteliği arz etmektedir" açıklaması yapmıştı.

DANIŞTAY YARGI BAĞIMSIZLIĞI'NA DİKKAT ÇEKTİ

Yargıtay ve Danıştay'daki boş üyeliklere yapılacak seçimlerin ertelenmesi istemi, siyasi partiler başta olmak üzere sivil toplum örgütlerinin tepkisini çekerken, Danıştay Başkanlar Kurulu'nun sert açıklamasına yol açmıştı. Danıştay Başkanlar Kurulu, ?Üye seçim süreci ile ilgili olarak gerek Danıştay, gerekse Yargıtay Kanunlarında öngörülen sürelere bağlı kalınmalıdır. Anayasal bir kurum olan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun kamuoyu önünde daha fazla tartışma konusu yapılmasına müsaade edilmemeli, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi ile ilgili Anayasal kural ve ilkelere özen gösterilerek, yüksek yargı organlarına üye seçimi sorunu en kısa sürede çözüme kavuşturulmalıdır" açıklaması yapmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber