Erdoğan, sorumluluğu olmayan Cumhurbaşkanlığı yetkilerinin AB sürecinde kısıtlanacağını belirtti

Haber Giriş : 06 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan,''Cumhurbaşkanı'nın sorumluluğu yok. Normal demokrasilerde görülmeyen ölçüdeki yetkileri de AB sürecinde sınırlandırılacak''

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yetkilerini sınırlandırmak için kolları sıvadı. Daha önce Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkilerini tırpanlanmaya hazırlanan ancak gelen tepkiler üzerine geri adım atan AK Parti, bu yöndeki çalışmasını yeniden gündeme taşıdı. AK Parti'nin dün İstanbul'da gerçekleştirilen Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında YÖK Yasası tartışmaları ışığında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yetki ve sorumlulukları masaya yatırıldı. Hükümet ile Köşk arasında yaşanan veto gerginliklerinin, AK Parti'nin çalışma alanını daraltmasından yakınan MKYK üyeleri, Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini tartışmaya açtı. Cumhurbaşkanlığı'nın 'yetkilerinin fazla, sorumluluğunun az' bir makam olmasından şikayet eden MKYK üyeleri, köşkün yetkilerinin daraltılması gerektiğine işaret ettiler.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Avrupa Birliği (AB) ile uyum süreci içerisinde Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin de sınırlandırılabileceğini vurguladı. "Demokrasilerde hiç kimse layüs'el değildir" diyerek Cumhurbaşkanı Sezer'e gönderme yapan Erdoğan, Sezer'in geniş yetkileri olmasına karşın sorumluluğunun bulunmadığını kaydetti. Erdoğan, "Hiç kimse sorumsuzluk zırhına bürünemez.

Cumhurbaşkanı'nın normal demokrasilerde görülmeyen ölçülerde yetkileri var. Ancak sorumluluğu yok. Bütün bunların hepsi AB sürecinde yeniden düzenlenecektir" şeklinde konuştu. AK Parti, Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkilerinin tırpanlanması amacıyla daha önce bir hazırlık yapmış ancak gelen tepkiler üzerine bu değişiklikten vazgeçmişti. AK Parti, yaşanan YÖK gerginliğinin ardından söz konusu hazırlığı yeniden gündeme getirdi. Parti, Cumhurbaşkanı'nın Anayasa'nın 104. maddesiyle düzenlenen görev ve yetkilerini sınırlandırmak istiyor.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber