Bir sürgünün öyküsü...

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Nisan 2007 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin ilk kadın zemin mühendislerinden olan Nefise Akçelik, Bolu Tüneli ve ismini taşıyan Türkiye'nin en uzun tüneli de dahil olmak üzere pek çok başarılı çalışmaya imza attı. Karayolları Genel Müdürlüğü'nde şube müdürü olarak çalışan ve zemin mekaniği uzmanı olan Akçelik, 2003 yılında yakalandığı kanserden kurtulamadı. Ölümün ardından, yapımında büyük emek harcadığı Ordu'daki tünele, ?Nefise Akçelik Tüneli? adı verildi.

DİLEKÇE KABUL EDİLMEDİ

Ethem Akçelik, eşinin ölümünün ardından iki çocuğu ile baş başa kaldı. Oğlu lisede okuyan Mühendis Ethem Akçelik, bu süre içinde 1976 yılından bu yana çalıştığı DSİ'deki işine devam etti. Ancak geçtiğimiz yıl yapılan bir tebliğ, Akçelik'i şoke etti. İçme suyu bölümünde uzman olan Akçelik'e, herhangi bir gerekçe gösterilmeden ?Kırıkkale Şubesi'nde görevlendirildiği bildirildi. Akçelik, bu tebliğ üzerine bir dilekçe yazarak, Kırıkkale Şubesi'nin uzun yıllardır kapalı olduğunu ve kendi uzmanlık alanıyla ilgili bir birim bulunmadığını hatırlattı. Akçelik, dilekçesinde, oğlunun lise öğrencisi olduğunu ve kısa süre önce annesini kaybettiğini de ekledi. Oğluna tek başına bakmakla yükümlü olduğunu belirten Akçelik, tayinin durdurulmasını istedi. Ancak DSİ, bu dilekçeyi kabul etmedi.

DURDURMA KARARI ÇIKTI

Bu gelişme üzerine Akçelik, Ankara 15'inci İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkemeden tayinin iptalini isteyen Akçelik, dört dil bildiğini ve Kırıkkale'de uzmanlık alanıyla ilgili bir birimin bulunmadığını da iletti. Dava sürerken, Karayolları Genel Müdürlüğü'nden gelen tünel açılış davetiyesi, tüm Akçelik ailesini sevindirdi. Ethem Akçelik, kızı ve oğluyla birlikte Ordu'ya giderek, eşinin adını taşıyan tünelin açılışına katıldı.

Açılışta Başbakan Erdoğan, Nefise Akçelik'in eşinin orada olduğunu öğrenince, kurdeleyi birlikte kesmek istedi. Oğlu ve kızıyla Erdoğan'ın yanına giden Akçelik, Başbakan'ın uzattığı makasla kurdeleyi kesti.

Açılıştan iki gün sonra Akçelik'e bir başka sevindirici haber de 15'inci İdare Mahkemesi'nden geldi. Mahkeme, Akçelik'in davasıyla ilgili olarak ?yürütmenin durdurulmasına' karar verdi. Erdoğan ile birlikte kurdeleyi kesen Ethem Akçelik, olayın halen yargıda olduğunu belirterek, konuşmaktan kaçınıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber