Avrupalı da karttan şikayetçi

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 17 Nisan 2007 09:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de olduğu gibi Avrupalılar'ın da kredi kartından şikayetçi olduğu ortaya çıktı. Avrupalılar kredi kartı için bankalara 4 ayrı ücret ödüyor. Üstelik müşterilerin banka değiştirmesi de neredeyse imkânsız

Kredi kartı Avrupa'da da bankalar için kazanç, müşteriler için dert kapısı. Avrupalı bankalar, en yüksek kârı yüzde 65'le kredi kartı müşterilerinden sağlıyorlar. Bankalar, bir kez kapıdan içeri giren müşteriyi başka bankalara kaptırmamak için her türlü yönteme başvuruyor. Ucuz fiyatla sundukları bir hizmetten yararlanmak isteyen müşterilerine pahalı başka hizmetleri de satıyorlar. Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Türkiye'deki bankaların müşterilerine uyguladığı kazanç taktiklerinin AB ülkelerinde de olup olmadığını araştırdı. TÜSİAD'ın AB ülkelerindeki 250 bankanın faaliyetlerini 2000 yılından bugüne kadar inceleyerek oluşturduğu "Avrupa Perakende Bankacılık Sektörü Araştırma Raporu"na göre, Avrupalılar da bankaların aldığı yüksek ücretlerden ve özellikle kredi kartı uygulamalarından şikayetçi.

KAFA KARIŞTIRIYORLAR

TÜSİAD'ın Brüksel'deki AB Temsilciliği'nden Dilek İştar Ateş'in hazırladığı rapora göre, Avrupalı bankalar müşterilerinin fiyatlandırma konusunda kafalarını karıştırmak için her türlü yola başvuruyor. Avrupalı bankalar müşterilerine sağladıkları her hizmetin karşılığında bir ücret alıyor. Bu ücretler bankadan bankaya farklılık gösteriyor. Ancak, müşterinin daha düşük ücret uygulayan bankayı tercih etmesi zor. Çünkü bankalar, tek bir hizmetle müşterinin karşısına çıkmak yerine paket hizmet sunuyor. Paketin içerisinde birden fazla hizmet yer alıyor ve müşteri ucuz hizmeti alabilmek için belki de hiç işine yaramayacak hizmetleri de almak zorunda kalıyor. Örneğin, bireysel kredi faizi düşük olan banka krediyi onaylamak için müşterisine vadesiz mevduat hesabı açtırıyor, bireysel sigorta veya hayat sigortası yaptırıyor.

KARTTAN 4 ÇEŞİT ÜCRET

Rapor, Avrupalı bankaların kredi kartı uygulamaları konusunda da müşterilerinden Türkiye'dekinden çok daha ileri düzeyde ücret talep ettiklerini gösterdi. Avrupalı bankalar kredi kartı kullanan müşterilerden tam dört çeşit ücret alıyor. Bunlar; kart basım ücreti, işlem başına alınan ücret, ekstre gönderme ücreti ve yıllık kart ücreti. Avrupa'da bankalar açısından en büyük gelir kalemini yıllık kart ücreti oluşturuyor. Banka kârlarının yüzde 65'i tek başına kredi kartlarından geliyor. Raporda, AB Komisyonu'nun bankaların müşterilerin yoğun tepkisine yol açan bu tür faaliyetlerini incelemeye alacağı ve gerektiğinde soruşturma başlatacağı da belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber