Türk firması 'mini insansız helikopter' üretti, 15 km'den görüntü aktarıyor...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2007 17:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Makine sanayi alanında faaliyet gösteren bir firma tarafından geliştirilen ''mini insansız helikopter'', gece ve gündüz kameralarıyla 15 kilometreden görüntü aktarabiliyor.

Mühendislik Yöneticisi Haluk Bayraktar, üretilen prototipin Türkiye'nin ilk mini insansız helikopteri olduğunu savundu.

Bayraktar, tamamen kendi kendine uçma kabiliyetine sahip olan helikopterin, ''gece ve gündüz kamerası'' taşıdığını ve 15 kilometrelik menzili içinde görüntü aktarabildiğini belirterek, ''Bu helikopterin içerisindeki elektronik donanımlar, yazılım sistemi ve platformu tamamen milli ve özgün olarak geliştirildi'' dedi.

Haluk Bayraktar, ''terörle mücadelede keşif ve istihbarat amaçlı olarak kullanılması'' planlanan helikopterin, petrol boru hatlarının korunması, film sektörü, orman yangınların denetimi gibi sivil alanlarda da kullanılabileceğine dikkat çekti.

Yaklaşık 20 yıl sonra askeri teknolojilerde, savaş amaçlı kullanılacak uçakların tamamen insansız olarak planlandığını hatırlatan Bayraktar, ''Dolayısıyla insansız hava araçları, çok önemli bir konu. Türkiye'nin bu konuda milli çözümlere gitmesi gerekiyor. Eğer biz bu konuda çalışırsak dünyada havacılık teknolojisinde bir numaraya ulaşma şansımız var. Çünkü önemli bir potansiyel. Yepyeni bir teknoloji. Havacılıkta bir dönüm noktası yaşanıyor'' diye konuştu.

Bayraktar, böyle önemli bir konuda yeterli çalışma yapılmamasının kendilerini çalışmaya sevk ettiğini anlatarak, şu bilgileri verdi:

''İlk çalışmalarımıza uçak yaparak başladık. İnsansız uçak yaptık. Bu uçak kara kuvvetlerinin keşif ve istihbarat amaçlı olarak kullanacağı bir sistem. Bu yıl sonu itibarıyla kullanıma girecek.

Uçaktan sonra helikopteri geliştirdik. Çünkü helikopter daha avantajlı bir sistem, ancak uçaktan daha zor. Geldiğimiz nokta itibarıyla dünyadaki rakipleri bakımından ilk 3'e girebilecek bir sistem. Hatta belli açılardan eşi olmayan bir sistem. Bir helikopteri tamamen otomatik olarak uçurmak çok kolay bir mesele değil. Bunun üzerinde ABD'de, Avrupa'da, İsrail'de çok yoğun Ar-Ge çalışmaları yürütülüyor. Ama buna çözüm oluşturanlar çok pahalı elektronik sistemlerle yapıyor. Bunu çok ucuz, ama gelişmiş yazılım teknikleriyle hallettik. Bu açından performans ve maliyet açısından incelendiğinde dünyadaki ilkler arasında yer alır.''

Haluk Bayraktar, dünyada hiçbir ordunun, mini, insansız helikopter kullanmadığını savunarak, halen araştırma geliştirme aşamasında olan helikopteri talep olması durumunda seri olarak da üretebileceklerini bildirdi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber