Eğitim-Sen'den kadrolaşma uyarısı

Haber Giriş : 17 Mayıs 2007 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim-Sen, Danıştay tarafından yürütmesi durdurulan ?Yönetici Atama Yönetmeliği?nin yayınlandığı 13 Nisan'dan itibaren 40 ilde görev yerleri değiştirilen 4 bin 599 okul yöneticisinden 1315'inin Eğitim Bir-Sen'in üyesi olduğunu açıkladı.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, Eğitim Bir-Sen'in AKP'ye yakın bir sendika olduğu yorumunu yaparak, yeri değiştirilen yöneticilerin yüzde 28.6'sının bu sendikaya üye olmasıyla, "eğitimde yeni bir kadrolaşma hamlesini" gösterdiğini ifade etti. Yönetmeliğe göre başka okullara ataması yapılan yöneticilerin yüzde 40.77'sinin üye olduğu sendika bilinmezken, Eğitim-Sen'li yöneticilerin oranı ise yüzde 4'te kaldı.

Eğitim-Sen Başkanı Dinçer, yürütmesi durdurulan yönetmelikle ilgili, ?Yönetmelik yayınlandıktan sonra başvurular için ancak iki günlük bir süre verilmiş ve atama yetkesi hiçbir kurala dayandırılmadan mülki idareye bırakılmıştır. Böylesi bir durumda da atamalar adeta AKP'nin il merkezlerinden gerçekleştirilmiştir? diye konuştu. Dinçer, düzenlediği basın toplantısında, Danıştay tarafından yürütmesi durdurulan ?Yönetici Atama Yönetmeliği?nin yayınlanmasından bu yana 40 ilde ataması yapılan okul yöneticileriyle ilgili elde edilen istatistikleri açıkladı.

Dinçer, 13 Nisan'dan bu yana ataması yapılan 4 bin 599 yöneticinin büyük çoğunluğunun Eğitim Bir-Sen üyesi olduğunu söyleyerek, ?Bu yönetmelikle AKP, doğrudan kendi siyasal düşüncesine yakın olan kişileri yöneticiliğe atayarak, kadrolaşma politikasının yeni bir hamlesini yapmak istemiştir? dedi. Dinçer, ?AKP'nin kadrolaşma politikalarını açık biçimde ortaya koyan bir belge niteliğinde? diye tanımladığı ?Yönetici Atama Yönetmeliği?nin yayınlandığı 13 Nisan'dan bu yana yapılan atamaların da Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı dolayısıyla iptal edilmesi gerektiğini savundu. Dinçer, atanan yöneticilerin yüzde 40.77'sinin hangi sendikaya üye olduklarını bilgisinin kendilerine verilmediğini kaydederek, bu atamaların da büyük bölümünün aynı sendikadan olduğunun tahmin edildiğini söyledi.

Eğitim-Sen'in 40 ilde söz konusu yönetmelik eliyle ataması yapılan yöneticilerin üye olduğu sendika istatistikleri şöyle:

1755'i okul müdürü, 2 bin 844'ü müdür yardımcısı olmak üzere toplam 4 bin 599 okul yöneticisinden bin 875'inin (yüzde 40.77) üye olduğu sendika bilinmiyor. Eğitim Bir-Sen üyesi olan öğretmenlerden yöneticiliğe atananların sayısı ise bin 315 (yüzde 28.60). Türk Eğitim-Sen üyesi yöneticilerin sayısı 477 (yüzde 10.37) olurken, Eğitim-Sen'lilerin sayısı da 312 (yüzde 6.78) olarak belirlendi. Ataması yapılan 612 kişi ise (yüzde 13.31) diğer sendikalara üye veya sendikasız öğretmenlerden oluşuyor. Eğitim-İş üyesi olanların sayısı da 8 (yüzde 0.17) oldu.

Van ilk sırada, Kayseri'de tüm atamalar Eğitim Bir-Sen'den

Danıştay'ın yürütmesini durdurduğu ?Yönetici Atama Yönetmeliği?nin yayınlandığı 13 Nisan'dan bu yana yapılan okul yöneticisi atamalarından 602'si (yüzde 13) Van'da yapıldı. Van'da atanan okul yöneticilerinden 482'sinin üye olduğu sendika bilinmezken 50'sinin Eğitim Bir-Sen, 70'inin de Eğitim-Sen üyesi olduğu belirlendi.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, Van'da ataması yapılan ve sendikası bilinmeyen yöneticilerin önemli bir bölümünün, Fethullah Gülen cemaatine yakın olduğu iddia edilen VÖDER isimli derneğin üyesi öğretmenler olduğunu öne sürdü.

Van'ı, toplam 340 yönetici atamasıyla Adana izledi. Adana'da atanan yöneticilerden 74'ü Eğitim Bir-Sen üyesiyken 28'i de Türk Eğitim-Sen'li öğretmenler oldu. Adana'da atanan sendikası bilinmeyen yönetici sayısı ise 216.Kayseri'de ise son bir ayda ataması yapılan 128 yöneticinin tümünün Eğitim Bir-Sen üyesi olduğu belirlendi. Tokat ilinde de son bir ayda atanan toplam 37 yöneticinin 35'i de yine Eğitim Bir-Sen üyesi öğretmenlerden oluştu.

Üç büyük ilde durum

Eğitim-Sen'in verilerine göre, Ankara, İstanbul ve İzmir'de ise durum şöyle:

Ankara'da, son bir ayda atanan toplam 326 yöneticinin sendika üyelik bilgilerine ulaşılamazken, yönetmelik olmadığı dönemde de son bir yıl içinde 350'ye yakın yöneticinin atandığı belirtildi.

İstanbul'da, sadece Bakırköy, Bahçelievler, Bağcılar, Esenler, Güngören ve Zeytinburnu'ndan alınan verilere göre, toplam 48 atamanın 36'sı Eğitim Bir-Sen, 7'si Türk Eğitim-Sen üyesiyken diğer sendikaların üyesi veya sendikasız yöneticilerin sayısı da 5 olarak belirlendi.

İzmir'in 8 ilçesinde yapılan atamaların toplam sayısı ise 120 oldu. Son bir ayda yapılan yönetici atamasının 42'si Türk Eğitim-Sen, 34'ü Eğitim Bir-Sen üyesiyken 16'sının da Eğitim-Sen üyesi olduğu öğrenildi. İzmir'de ataması yapılan 26 kişi de diğer sendikalara üye veya sendika üyesi olmayan kişilerden oluşuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber