İnegöl Muratbey'deki caminin samanlık olarak kullanıldığı iddiası

Sosyal medyada paylaşılan bir gönderide, Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı Muratbey Mahallesi'ndeki bir caminin samanlık olarak kullanıldığı iddia edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2018 13:14, Son Güncelleme : 11 Ekim 2018 14:58
İnegöl Muratbey'deki caminin samanlık olarak kullanıldığı iddiası

Bir kullanıcı tarafından 25 Eylül 2018'de Facebook'a yüklenen ve camideki samanları gösterdiği belirtilen fotoğraflar yaklaşık 2 bin kişi tarafından beğenildi. Fotoğraflar Takunya isimli sayfa tarafından 8 Haziran 2018'de aynı iddiayla Facebook'a yüklenmiş ve yaklaşık 4 bin kişi tarafından da beğenilmişti.

Uzun süredir internette dolaşan söz konusu iddia Haziran 2018'de bazı internet siteleri tarafından da haberleştirildi.


Samanlar konulduğunda cami uzun süredir ibadete kapalı durumdaydı


Fotoğrafların İnegöl'e bağlı Muratbey Mahallesi'ndeki caminin içinde samanların bulunduğunu gösterdiği iddiası doğru. Ancak cami 2000'li yıllarda meydana gelen bir heyelan sonrasında ibadete kapatılmış.

Söz konusu samanlar bir vatandaşın ahırının zarar görmesi sonrasında camiye konulmuş. Olayın 2015 yılında gündem olmasından sonra samanlar camiden çıkarılmış. 2018 yılında ise söz konusu cami yıkıldı.


Atıl durumda bulunan caminin bir kullanıcı tarafından 20 Şubat 2011'de Facebook'a yüklenmiş fotoğrafına ulaşılabiliyor. Fotoğrafta caminin pencerelerinin olmadığı fark edilebiliyor. 2017 yılında Muratbey'de çekilen görüntülerde de kullanılmaz halde bulunan camiyi görmek mümkün.

Konu hakkında Radikal Gazetesi tarafından yapılan 20 Mart 2015 tarihli bir habere ulaşılabiliyor. Haberde 15 yıldır atıl durumda bulunan camiye bir vatandaş tarafından konulan samanların gelen tepkiler üzerine kaldırıldığı belirtiliyor. Cami çevresinde incelemelerde bulunan dönemin İnegöl Müftüsü Bayram Canbey ise atıl durumdaki camide "Allah" ve "Muhammed" yazılarının bulunduğu çinilerin indirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Haberler.com tarafından yapılan aynı tarihli başka bir haberde ise samanları camiye koyan Murat Balcıelmas'ın açıklamalarına yer veriliyor.

Ahırı zarar gördükten sonra samanları camiye yerleştirdiğini ifade eden Balcıelmas ise üzgün olduğunu dile getiriyor.


İnegöl'de yayın yapan Haber Yorum Gazetesi 2018 yılında fotoğrafın tekrar gündeme gelmesinden sonra yaptığı bir haberde, muhtar Nuri Türkyılmaz'ın açıklamalarına yer veriyor.

Muhtar Türkyılmaz 2014 yılında ise Muratbey'de yaşayan bir vatandaşın ahırının yıkıldığını ve vatandaşa yeni ahır yapılana kadar samanların kısa bir süreliğine kullanılmayan camiye konulduğunu söylüyor.


Muratbey Mahallesi muhtarıyla görüşen teyit.org caminin yıkıldığını öğrendi

teyit.org konu hakkında Muratbey Mahellesi muhtarı Nuri Türkyılmaz'la görüştü. Türkyılmaz söz konusu caminin yetkililer tarafından yıkıldığını belirterek şunları söyledi:

"Mahallemiz hakkındaki bu iddia zaman zaman ortaya atılıyor. Bu durum bizi oldukça üzüyor. Mahallemizdeki cami 1982 yılında inşaa edildi ve 2000'de yaşanan bir heyelan yüzünden yerinden kayarak kullanılamaz duruma geldi.

Bundan yaklaşık dört yıl önce bir vatandaşımızın ahırı zarar gördü ve samanlarını geçici olarak oraya yerleştirdik. Hatta ahırı çöken vatandaşımızın kayıtları da belediyede var.

Ancak daha sonra kim tarafından çekildiğini bilmediğimiz bu fotoğraflar ortaya çıktı ve caminin ahıra dönüştürüldüğü şeklinde paylaşımlar yapıldı.

Biz daha sonra samanları da camiden çıkarttık. Zaten atıl durumda bulunan bu cami artık yok. Cami yetkililer tarafından yıkıldı. Mahallemizde başka bir cami var ve ibadetlerimizi yıllardır orada gerçekleştiriyoruz."

İnegöl İlçe Müftüsü Kazım Güzel de 4 Ekim 2018'de yaptığı açıklamada saman olayıyla gündeme gelen ve atıl halde bulunan caminin belediye tarafından 2018'de yıkıldığını belirtiyor.

2016 yılında İnegöl Belediyesi tarafından yenilenen ve halihazırda Muratbey Mahallesi'nde kullanılan camiye buradan ulaşmak mümkün.


Bölgenin uzun süredir AK Partili belediye tarafından yönetildiği iddiası ise doğru. Muratbey Mahallesi'nin bulunduğu İnegöl Belediyesi 2004 yılından beri AK Parti tarafından yönetiliyor. 30 Mart 2014 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde ise Muratbey'de oyların büyük çoğunluğunu AK Parti'nin aldığı görülebiliyor.


Sonuç olarak İnegöl'ün Muratbey Mahallesi'ndeki bir caminin içine saman konulduğu doğru. Ancak, samanların camiye konulduğu sırada caminin uzun süredir atıl olarak durduğunu ve ibadete açık olmadığını söylemek mümkün. Söz konusu cami ise 2018 yılında belediye tarafından yıkılmış.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber