KDK'dan kapatılan sulama birliği personelinin kıdem tazminatı için önemli karar

Kamu Denetçiliği Kurumu, Kapatılan Sulama Birliğinde Çalışan İşçinin kıdem ve ihbar tazminatının, birliğin parasının olmaması sebebiyle ödenmemesini hukuka aykırı buldu.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 30 Ekim 2018 22:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
KDK'dan kapatılan sulama birliği personelinin kıdem tazminatı için önemli karar

Yönetimin istifa etmesi üzerine tasfiye edilerek kapatılan Sulama Birliğinde çalışan işçinin Sulama Birliğinde çalışmış olduğu dönemler ile ilgili olarak hak ettiği kıdem, ihbar v.b. tazminatların ödenmemiştir. İşçi tarafından mağduriyetinin giderilmesi talebiyle Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruda bulunulmuştur.

KDK, yaptığı incelemede, Sulama Birliğinde sürekli işçi statüsünde görevli olan başvuranın, adı geçen birliğin kapanması üzerine ... Belediye Başkanlığına 5393 Sayılı Belediye Kanunun 50'nci maddesine göre nakillerinin yapılmak istendiğini; ancak bu işlemin Devlet Personel Başkanlığı tarafından, söz konusu maddenin sadece tüzel kişilikleri kaldırılan belediye personeli için geçerli olması mahalli idari birlikleri personelini kapsamadığı gerekçesiyle uygun bulunmaması üzerine yapılamadığı; DSİ Genel Müdürlüğü ile ... Valiliği arasında sulama birliğinin devri konusundaki uyuşmazlığın yargıya taşınması nedeniyle işçilerin çıkışlarının yapılamadığı fakat tasfiye kurulunun kararı ile 27 işçinin iş akitlerinin fesih edilmesine karar verildiği ve birliğin parasının olmaması nedeniyle işçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmediği tespit edilmiştir.

KDK, birliğin kötü yönetilmesi ve denetimlerinin yerinde ve iyi bir şekilde yapılmaması nedeniyle oluşan zarardan üçüncü kişiler sorumlu tutulamayacağını, Birliğin tüzel kişiliğinin bulunması nedeniyle kendi aleyhine borçlar, lehine alacaklar doğurabilmekte olup, birliğin kötü yönetilmesi ve denetimlerinin yerinde doğru bir şekilde yapılmaması nedeniyle ortaya çıkan zarardan dolayı birlik tüzel kişiliğinin yetkili organlarının sorumlu olacağın aşikar olduğunu ve bu hususun anılan sulama birliğinin tüm aktif ve pasifleri ile DSİ Bölge Müdürlüğüne devri konusunun iptaline ilişkin mahkeme kararında da açıkça vurgulandığını belirtmiştir.
KDK, bu kapsamda birlikten alacağı bulunan başvuranın? birlikte görev almış olduğu dönemler ile ilgili oluşun alacağından birlik yönetim ve denetim göreviyle sorumlu olan birimlerin sorumlulukları bulunduğunu ifade ederek; başvuranın ... sulama birliğinde çalışmış olduğu dönemler ile ilgili olarak hak etmiş olduğu ihbar, kıdem v.b tazminat ile işçilik alacaklarının sorumlularından tahsil edilerek ödenmesi ve işyerinden sigorta çıkışının yapılması konusunda ivedilikle işlem tesis edilmesi hususunda İçişleri Bakanlığına tavsiyede bulunulmasına Karar vermiştir.

KDK Kararı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber