Sosyal Güvenlik Kurumunun Tebliği Neyi Değiştiyor? (2)

Dün yayımladığımız özel dosyada Maliye Bakanlığınca çıkarılan Tedavi Yardımı Uygulama Tebliğinin neleri değiştirdiğini ayrıntılı bir şekilde ele almıştık. Dün yayımladığımız bilgiler sadece aktif çalışan memurlar ve yeşil kartlılara yönelikti. Bugün ise SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensuplarını kapsamayan Sosyal Güvenlik Kurumu Tebliği hakkında ayrıntılı açıklamalara yer vereceğiz. Ziyaretçilerimiz için hazırlanan özel dosya için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Haziran 2007 11:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1- Memur da sevk yok, SSK, Bağ-Kur ve Emekli sandığı emeklileri için sevk yok

Öncelikle şu hususu belirtmek gerekmektedir. Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve memurlar ile yeşil kartlıları kapsayan tebliğie yönelik açıklamalarımız aynen Sosyal Güvenlik Kurumu tebliği için de geçerlidir. Tek fark memurlar daki sevk işlemidir. Memurlar da sevk uygulaması devam ederken Sosyal Güvenlik Kurumu tebliği kapsamındaki SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı mensupları için sevk uygulaması kaldırılmıştır.

Kapsamdaki personel sözleşme imzalayan tüm üniversite hastanelerine doğrudan gidebileceklerdir.

Yine kapsamdaki personel sözleşme imzalayan özel sağlık tesislerine ayaktan ve yatarak tedavilerde de doğrudan müracaat edebilmeleri imkanı sağlandı. Geçen yıl yapılan düzenleme çerçevesinde, SSK mensupları sözleşmeli özel sağlık tesislerine doğrudan müracaat edebilmekteydi, Bağ-Kur mensupları ise sadece yatarak tedavilerde sözleşmeli özel sağlık tesislerine doğrudan müracaat edebiliyorlardı.

2- Vaka başına ödeme modeli

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çıkarılacak olan Tebliğ'de ayakta tedavilerde ?Vaka başına ödeme modeli? uygulanacaktır. Maliye Bakanlığınca çıkarılan Tebliğde ise ?Hizmet başına ödeme modeli? uygulanacaktır. Bilindiği üzere, Maliye Bakanlınca 01.07.2006 tarihli ve 26215 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 8 sıra numaralı Tebliğ ile ayakta tedavilerde ?Vaka başına ödeme modeli? benimsenmiştir. Ancak Ankara Ticaret Odası tarafından 01.07.2006 tarihinde açılan, anılan Tebliğin yürütmenin durdurulması ve iptali istemli davada Danıştay Beşinci Dairesi 13.10.2006 tarihinde yürütmenin durdurulması kararı vermiştir. Yürütmenin durdurulması kararına Bakanlığımızca yapılan itirazımız Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından reddedilmiştir. Davanın esastan görüşülmesi devam etmektedir. SUT'ta uygulanacak olan ?Vaka başına ödeme modeli? ilk defa Maliye Bakanlığınca uygulanmış ve Danıştay tarafından yürütmesi durdurulmuş olan ?Vaka başına ödeme modeli? ile temelde aynı esasları içermektedir. Ancak ilk uygulamada yaşanan aksaklıklar dikkate alınarak içeriği genişletilmiş ?Ayrıca faturalandırılabilecek işlem listesi?nin kapsamı genişletilmiştir.

3- Hastalara ilaç ve tıbbi malzeme aldırılamayacak

Bu konudaki uygulama dün sitemizde yer alan açıklamalar ile aynıdır.

4- Sürekli kullanılan raporlu ilaçların reçetesiz eczaneden alınması

Bu konuda çok önemli bir değişiklik yapılmıştır. Daha önceki uygulamada, raporlu ilaçlar, üç ayda bir hastaneye gidilerek reçete yazdırmak suretiyle alınabiliyordu. Yeni uygulama ile tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol v.b. gibi uzun süre ilaç kullanılmasını gerektiren hastalıklarda rapor ve sadece bir kez reçete düzenlenmesi yetecektir. Bu şekilde hastalar, iki yıl boyunca ilaçlarını her seferinde reçete yazdırmadan doğrudan eczaneye giderek üçer aylık miktarlarda alabileceklerdir.

Bu konudaki düzenlemenin aynısının memurlar için de yapılması uygun olacaktır.

5- Raporlu ilaçların bitmeden temin edilmesi

Raporlu ilaçların yeniden alınabilmesi için hastanın daha önce almış olduğu ilaçların bitmiş olması gerekiyordu. Bu konuda yapılan yeni uygulama ile hastanın daha önce almış olduğu raporlu ilaçlar bitmeden 7 gün öncesinde de alabilmelerine imkan verildi. Böylece farklı zamanlarda biten ilaçlar için ayrı ayrı reçete yazdırmaya ve eczaneye gitmeye gerek olmayacaktır.

6- Diş sevki memurlar gibi olacak

Memurlar özel muayenehanelere ancak belirli durumlarda gidebilmektedir. Bu uygulama şimdi SSK'lılar için de geçerli olacaktır. SSK'lılar dün sitemizde yer alan açıklamaların 6. maddesi çerçevesinde devlet hastaneleri ve sözleşmeli üniversite hastanelerinden sevk alarak özel muayenehanelere ve özel sağlık tesislerine gidebileceklerdir.

Diğer taraftan, özürlü vatandaşlar ise özel muayenehanelere ve özel sağlık tesislerine doğrudan gidebileceklerdir.

7- Diyaliz merkezideki doktor her ilacı yazabilecek

Özel diyaliz merkezinde sadece diyaliz tedavisine ilişkin ilaçlar yazılabiliyordu. Yeni uygulamada, hastaya kullanılması gerekli görülen tüm ilaçlar diyaliz merkezindeki ilgili hekimce yazılabilecektir. Bu sayede hastaların diyaliz dışında kullanmaları gereken ilaçları için ayrıca sağlık tesislerine gitmelerine gerek kalmayacak ve hasta mağduriyeti önlenecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber