Cumhurbaşkanı Sezer'den çölleşme uyarısı

Haber Giriş : 17 Haziran 2007 15:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ?Yurttaşlarımızın duyarlılığı, TEMA ve diğer sivil toplum örgütlerimizin çevre sorunlarına çözüm arayışları, toprak yitimi ve çölleşmenin önlenmesi doğrultusunda yaptıkları örnek çalışmalar, geleceğimiz için büyük önem taşımaktadır? dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer, ^"Dünya Çölleşme İle Mücadele Günü" nedeniyle bir mesaj yayınladı. Sezer mesajında, dünya üzerinde sınırlı olan verimli toprakların yok olmasının engellenmesi yönündeki çalışmalara destek verilmesinin gelecek kuşaklara karşı bir sorumluluk olduğunu belirtti.

Çevre sorunları, tüm insanlığı etkileyen sonuçlarıyla dünya gündeminin ön sıralarında yer aldığını kaydeden Sezer, dünyanın bir yandan her alanda kapsamlı dönüşümler yaşanırken, çevre değerlerinin korunup kollanmasına gerekli duyarlılığın gösterilmemesi nedeniyle çevre sorunları arttığın ve geleceğe yönelik en büyük tehdit durumuna geldiğini ifade etti.

Sezer, doğal kaynakların bilinçsiz, denetimsiz ve sorumsuz kullanımı sonucu yaşamın temel öğeleri olan hava, su ve toprağın kirlenmesine neden olduğuna işaret ederek, ?İklim değişikliklerinin yanı sıra, toprağın aşırı kullanımı, sağlıksız sulama yöntemleri, çayır, mera ve ormanların yok edilmesi gibi birçoğu insana bağlı etkenlerle ortaya çıkan toprak yitimi, çevre sorunlarının önemli boyutunu oluşturmaktadır. Toprak yitimi, toprağın verimini azaltmakta, besin kaynaklarının yok olması, çölleşme, kuraklık, susuzluk, açlık ve yoksulluk gibi tehlikeleri de birlikte getirmektedir? dedi.

ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ GEREKİYOR

Toprak yitimi ve su kaynaklarının azalmasıyla birlikte doğal dengenin bozularak, birçok canlı türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Sezer, çölleşme ile mücadelenin uluslararası işbirliği gerektirdiğinin altını çizdi.

Sezer, Türkiye'nin toprak aşınmasından en çok etkilenen ülkeler arasında yer aldığını da vurgulayarak, ?Tarıma uygun arazilerin, ormanların, çayır ve meraların kişisel çıkarlar ve ticari kaygılarla yok edilmemesi, yanlış toprak ekimi ve sulamanın önlenmesi, ağaçlandırma çalışmalarına önem verilmesi, orman yangınlarına karşı etkili önlemler alınması, başta toprak ve su olmak üzere tüm doğal kaynaklarımızın bilinçli kullanılması ve korunması, çölleşmeyle savaşımda etkili yöntemlerdir? dedi.

Sezer şöyle dedi:

?Yurttaşlarımızın duyarlılığı, TEMA ve diğer sivil toplum örgütlerimizin çevre sorunlarına çözüm arayışları, toprak yitimi ve çölleşmenin önlenmesi doğrultusunda yaptıkları örnek çalışmalar, geleceğimiz için büyük önem taşımaktadır. Dünya üzerinde sınırlı olan verimli toprakların yok olmasının engellenmesi yönündeki çalışmalara destek verilmesinin gelecek kuşaklara karşı sorumluluğumuz olduğunu bir kez daha anımsatıyor, Çölleşme ile Mücadele Günü'nde tüm yurttaşlarımıza esenlikler diliyorum.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber