'İmam hatipler, tam meslek lisesi kalmalı'

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 20 Haziran 2007 07:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ATSO üyeleri, erken genel seçim öncesinde bir bildirge hazırlayarak siyasilerden beklentilerini açıkladı.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) üyeleri, erken genel seçim öncesinde bir bildirge hazırlayarak siyasilerden beklentilerini açıklarken, İmam Hatip Liselerinin ?meslek lisesi' statüsünde kalması sağlanarak tartışmalara son verilmesini istedi.

Türkiye ve Antalya için önemli görülen noktaları kamuoyuyla paylaşmak amacıyla bastırılan ve 20 bin üyeye dağıtılan 38 maddelik bildirgede, eğitim sisteminin ilköğretimden, yüksek öğretime kadar tümden ele alınması gerektiğine değinildi. Bildirgede, eğitimde ezberci sistemin acil olarak terk edilmesi ve okumayı, araştırmayı, sanatı ve sporu, bilgi teknolojilerini, ahl?klı ve hoşgörülü olmayı ve eğitimde insan sevgisini teşvik eden bir sisteme geçilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Zorunlu eğitim süresinin 12 yıla çıkarılması önerilen bildirgede, mesleki eğitim ve yüksek öğretimde ülke ihtiyaçlarına uygun alanların sayısal ve niteliksel anlamda belirlenmesi gerekliliği vurgulandı. Mesleki eğitimin odalarla işbirliği içinde yürütülmesi önerilen bildirgede ayrıca ?İmam Hatip Liselerinin tam anlamıyla meslek lisesi olarak kabul edilmesi ve bu konudaki tartışmalara sona verilmesi gerekiyor' denildi.

KALİFİYE ELEMAN

ATSO Başkan Vekili Çetin Osman Budak, İHL'lerin meslek lisesi olarak kalması konusunda şunları söyledi:

?Ülke sürekli bu konuyla geriliyor. Bu memleketin imama da ihtiyacı var, mühendise de. Meslek lisesi motor bölümünden mezun olan için makine mühendisliği yolu açık olabilmeli. İmam Hatip mezunu olan biri için de ilahiyat fakülteleri yolu açık olmalı. Ama İmam Hatip mezunu olan biri mühendis olmamalı. Lise çağındaki bir genç geleceğiyle ilgili karar verebilir. İlahiyat fakültesine gidecekse İmam Hatip Lisesi'ne gider. Mühendis olacaksa Endüstri Meslek Lisesi'ne gider. Türkiye'de çok ciddi bir kalifiye eleman sıkıntısı var. Bu nedenle eğitimin sağlıklı işleyişi açısından da böyle olması gerekli. Hem ülkenin gerilmemesi ve de öğrencinin daha fazla donanım sağlaması açısından gerekli.?

KOBİ'LERE DESTEK

Yolsuzlukla mücadelenin siyasette öncelikli konu olmasını isteyen işadamları, ?TBMM, siyasi etik yasası çıkarmalı ve bu yasayı etkin bir biçimde çalıştırmalıdır' ifadesine yer verdi.

Merkez Bankası, EPDK, BDDK gibi kurumların siyasetten tamamen bağımsız kalması gerektiği vurgulanan bildirgede istihdam vergilerinin azaltılması, yatırım ortamının iyileştirilmesi istendi. KOBİ'lerin, üzerlerindeki ağır vergi ve işgücü maliyetleri nedeniyle, kayıtdışına yöneldiğinin ifade edildiği bildirgede, ?Şirketlerin birleşmeleri ve KOBİ'lerin ortaklık kurması özel vergi teşvikleriyle desteklenmeli? denildi.

TURİZMDE KURUL

Antalya turizminin sürdürülebilir gelişmesi için turizm politikası kapsamında önemli değişikliklerin yapılmasını ?zorunlu' ifadesiyle açıklayan işadamları, turizm politikasını merkezi bürokratik yapıdan çıkarılarak sektör temsilcilerini de içine alan bağımsız bir Turizm Yüksek Kurulu oluşturulmasını ve sektörün bu kurul tarafından yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Hazırlanan bildirgeler kentteki alışveriş merkezlerinde de dağıtıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber