Erdoğan: Parlamento dışından cumhurbaşkanı adayına sıcak bakmıyoruz

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 11 Temmuz 2007 15:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın "TBMM dışından bir kişiyi cumhurbaşkanı seçelim" önerisine, "Parlamento dışından birinin cumhurbaşkanı adaylığına AK Parti olarak sıcak bakmıyoruz ve yarın da sıcak bakmayacağız" yanıtını verdi.

Ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, "Sayın Baykal baştan, yeniden mızıkçılığa başladı. Seçim sonrası durumu görüyor, gördüğü için de kendine zemin hazırlıyor" diye konuştu.

Baykal'a "kapıları baştan kapatma" çağrısını yineleyen Erdoğan, CHP liderinin cumhurbaşkanının dışarıdan seçilmesini gerçekten istiyorsa "milletten kaçmaması" gerektiğini söyledi.

Erdoğan, yürürlükteki yasalara göre yeni cumhurbaşkanını yeni parlamentonun seçmesinin söz konusu olduğunu belirterek, "Ama Baykal istiyorsa millete gidelim" şeklinde konuştu.

Parlamentoda olmuyorsa ya da olmayacaksa, o zaman tek çözümün millete gitmek olduğunu ifade eden Erdoğan, bu yolla Meclis içinden-dışından isteyenin de Köşk adayı olabileceğini söyledi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" sözünü hatırlatan Başbakan, Baykal'ın "halkçıyım" demesine rağmen halktan kaçtığını savundu.

"En yakışıklı olanı millete gitmek"

"Ülkemizde bir gerilim havası olmasın, bir an önce bu işi bitirmiş olalım" diyen Erdoğan ayrıca, "Çeşitli varyasyonlara girmeye gerek yok. Demokraside uzlaşma kalkıp da birinin dayatmasına 'evet' demek anlamına gelmez" diye konuştu.

"En ideali, en yakışıklı olanı benim için millete gitmektir" diyen Erdoğan, referandumu öne çekmenin de seçenekler arasında olduğunu belirtti.

Baykal'ın tavrı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "uzlaşma" krizi aşmak için parlamento dışından bir cumhurbaşkanı seçilmesine sıcak bakabileceklerini söylüyor.

CHP lideri, Başbakan'ın 'Ben bir değil, üç dört isim belirlerim, bunu diğer partilere sunarım, o partiler bu üç-dört isimden birisini seçerler ve böylece uzlaşmış oluruz' anlayışı içinde olması halinde ise, bunun ''uzlaşma'' değil, ''seçenekli dayatma'' olacağını belirtiyor.

Uzlaşmanın dayatma dışında bir metodu benimsemek anlamına geldiğini kaydeden Deniz Baykal, "Uzlaşma, içinde bulunduğumuz ortamda, koşullarda, Anayasa'nın öngördüğü anlayışı içine sindirmiş, Anayasa ile kavgası olmayan, Anayasa'yı engellemeye yönelik olmayan, gizli gizli Anayasa'yı değiştirmeyi amaçlamayan, Anayasa'nın laik-demokratik cumhuriyet anlayışını özümsemiş, tarafsız, dürüst, ahlaklı, saygın birismin seçilmesi konusunda muhalefet partileriyle birlikte, bir arayışa girmeyi kabul etmek demektir" diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber