Sivrisinek en çok kimlere gelir?

Haber Giriş : 12 Temmuz 2007 10:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yazın benim derdim sıcaktan değil, sivrisineklerden. Her sene bu aylardan itibaren sonbahara kadar sivrisinek ısırıkları ile gezerim.

Bir de bende bu sokmalar daha fazla kabarma yapıyor. Elimde yüzümde kırmızı lekeler eksik olmaz. Geçen sene vücuda sürülen sinek kovuculardan kullandım da biraz rahat ettim. Fakat bir yerime sürmeyi ihmal etsem hemen oradan sokuyorlar. Aslında her gün ilaç sürmeyi de sevmiyorum; zararı olur diye korkuyorum. Beni sivri sinekler neden bu kadar çok ısırıyor? Evde kimseye bir şey olmuyor, sanki bütün sinekler benim başıma toplanıyor. İ.T Adana

Doğru, sivrisineklerin de damak tatları ve tercihleri var; bazılarının kanını diğerlerinden daha çok seviyorlar. Her on kişiden biri sivrisinekler tarafından daha çok tercih ediliyor.

Bunun altında birçok sebebin yatabileceğini ama bizim ancak bazılarını daha yeni anlamaya başladığımızı söylüyor konuyla ilgili bilim adamları. Sadece dişiler insan kanı emiyor ve amaçları beslenmek değil sağlıklı yumurtalar üretebilmek için gerekli maddeleri sağlamak.

İnsanların salgıladığı hangi koku yada bileşiklerin sinekleri cezp ettiğine dair hummalı çalışmalar sürerken 400 değişik bileşik üzerine yoğunlaşılmış durumda. Bilim adamları genetik uygunluğun sivrisinek saldırılarına açık olmayı %85 oranında belirlediğini biliyorlar. Bunları yanında vücut kimyasının ürettiği ve cilde saldığı bazı maddeler sivrisineklerin dikkatini çekiyor. Cilt yüzeylerinde yüksek konsantrasyonda steroid ve kolesterol bulunması bunlara bir örnek.

Sivrisinekler, ürik asit gibi bazı asitleri yoğun olarak üretenleri de hedef alabiliyor. Bu maddeler sineklerin koku duyularını uyararak onları kurbana doğru yöneltiyor.

Aslında sivrisinekler kimi sokacaklarına konmadan çok önce karar veriyor, 50 metre öteden kokusunu aldıkları hedeflerini belirleyip öyle harekete geçiyorlar. İnsanların solunum sırasında ürettikleri karbon dioksit sivrisineklere yol gösterici oluyor. Dolayısı ile daha fazla solunum yapıp karbon dioksit üreten büyük insanlar kolay hedefler. Buna karşın küçük çocukların da çok sevilenler listesinde bulunması henüz açıklanamamış sebeplere dayanıyor.

Sivrisineklerin bulunmadığı yer yok gibi dünyada; hatta Himalaya Dağları'ndan Alaska yarımadasına kadar her yere yayılmış durumdalar. Fakat en tercih ettikleri yerler sıcak iklimin sürdüğü durgun su havzaları. Bu nedenle ?aman arka bahçede bir süs havuzu olsun, bakar bakar serinleriz' diyenlerin sivrisinekleri de hesaba katmaları gerek.

Her sene yazla beraber market raflarında çeşit çeşit sinek kovucu losyonlar boy göstermeye başlar. Bunlar arsında hala en etkili olan içinde DEET bulunan solüsyonlar. %23'lük DEET sivrisinekleri 5 saat boyunca uzak tutuyor. %10'luk olanlar 2 aydan büyük bebeklerde kullanılabilir. 40 yıldır pazarda olması ve ilaca bağlı çıkan sorunların çok küçük sayıda bulunması bu maddeye daha güvenle yaklaşmamızı sağlar. ?Tüketici, ilacın nasıl kullanılacağına dair talimatlara uyarsa DEET'e bağlı sağlık sorunu yaşanmaz' diye bildirmekte çevre sağlığı kurumları. Dikkat edilmesi gereken konular kısaca;

?Kullanma talimatlarına uyulmalı

?İki aydan küçük bebeklere kullanılmamalı; diğerleri içinse etkili en düşük konsantrasyon seçilmeli

?Ağız, göz, burun yada açık yaralara sıkılmamalı

?Yiyeceklere karışmamalı

?İlaç sıkılan bölge daha sonra su ve sabunla yıkanmalı diye sıralanıyor. Sağlıkla kalın.

[email protected]

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber