Sağlığa zarar cep'lerin piyasaya girişi yasak

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 14 Temmuz 2007 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telekomünikasyon Kurumu (TK) piyasa gözetimi ve denetiminde yönetmelik değişikliğine gidiyor. Yapılacak değişiklikler sonrasında firmalara cep telefonlarının eksikliğini gidermek için tanınan süre 15 günden 45 güne çıkarıldı.

Telekomünikasyon Kurumu Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik taslağı hazırladı. Hazırlanan taslağa göre, piyasa gözetimi, denetlemesi ve araştırması şikayet, ihbar ve resen yapılacak. Denetlemede, teknik düzenlemenin öngördüğü işaret, belgeler ve teknik kriterler dikkate alınacak. İncelenen cihazın teknik düzenlemeye uygun ve güvenli olmadığının tespit edilmesi halinde masraflar imalatçı firmalar tarafından karşılanacak. Alınan numunelerin sonuçları en geç 45 gün içinde firmaya bildirilecek. Cihazın insan sağlığı, can ve mal güvenliği ile çevreye bir tehdit arz etmemesi halinde, cihazın piyasaya arzı durdurularak, aykırılığın giderilmesi amacıyla firmaya 4 ay süre verilecek.

Cihazın satışı önlenecek

Aykırılık, usulsüzlük, güvensizlik şüphesi ve güvensizlik belirtisi tespit tutanakları ile tespit edilen eksiklikler giderilinceye kadar ve değerlendirme sonuçları imalatçı, üretici ve yetkili temsilci ile dağıtıcıya tebliğ edilinceye kadar cihazların piyasaya arzı geçici olarak durdurulacak. Piyasaya arzı geçici olarak durdurulan cihazların satışını önlemek amacı ile de dağıtıcılar bilgilendirilecek.

Cihazın, ilgili teknik düzenlemeye uygunluğu belgelenmiş olsa dahi, Piyasa Gözetim Denetim çerçevesinde yapılan kontroller sonucunda güvenli olmadığının tespit edilmesi halinde Telekomünikasyon Kurumu, cihazın piyasaya arzını yasaklayarak, toplanmasını sağlayacak. Kurum aynı zamanda ülke genelinde yayın ve dağıtım yapan iki gazete ve televizyon aracılığı ile risk altında bulunan kişileri uyaracak. Telekomünikasyon Kurumu Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Dairesi Başkanlığı; yetkili ve ilgili kuruluşlar ile AB'nin ilgili birimler ile koordinasyonu sağlamak ve işbirliği geliştirmek, altyapı güçlendirilme çalışmalarını yürütmekle, risk analizini yapmakla sorumlu olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber