Özel iletişim ve özel tüketim vergisi birleşiyor..

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 18 Temmuz 2007 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergilendirmeyi sadeleştirerek ekonomiyle uyumunu sağlamak gerektiğini belirten Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, Özel İletişim Vergisi'nin (ÖİV), Özel Tüketim Vergisi'ne (ÖTV) taşınması için çalışma yaptıklarını açıkladı.

Gelir Vergisi ve Vergi Usul Kanunu'nda sadeleştirme dönemi başlıyor. Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, kısa vadede Özel İletişim Vergisi'nin (ÖİV), Özel Tüketim Vergisi'ne (ÖTV) taşınmasının planlandığını söyledi.

Vergilendirme konusunda kolay uygulanabilir, küçük detaylara girmeyen bir sistem kurulması gerektiğine dikkat çeken Aktan, ?Vergi Usul Kanunu üzerinde çalışma yapılacak. Harçlar ve damga vergisi kanunlarının da elden geçirilerek sadeleştirilmesi gerekiyor. ÖİV'in, ÖTV'ye taşınması düşünülebilir. Amacımız önümüzdeki aylarda bunu hükümetin gündemine getirip oradan da Meclis'e taşımak? dedi.

Vergi kanunlarının yeniden yazım çalışmalarını yürüten Vergi Konseyi'nin görüş alışverişinde bulunmak için dün İstanbul'da düzenlediği toplantıda konuşan Aktan, vergisel uygulamaların ekonomi gelişiminin önünü açması gerektiğini söyledi. Kayıtlı ekonomiyi geliştirebilmek için mükelleflere olumsuz yansımayacak otokontrol müesseselerine ihtiyaç olduğunu ifade eden Aktan, vergi yasalarının uygulamaya yönelik bir bütün olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

Girişimciyi teşvik etmeli

Aktan, "Gelir vergisi kanunu daha geniş kitleleri ilgilendirdiği için daha geniş katılımla tarafların görüşü alınarak sistem hazırlanmalı" dedi. Uygulanabilir bir vergi kanununun gündeme getirilmesi gerektiğini belirten Aktan, gelir vergisi kanunu çalışmalarının bütün iş çevrelerinin ve tarafların görüşleri alınarak geniş bir katılımla yürütüldüğünü aktardı. Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal ise yeni gelir vergisinin ekonomik yapı ile uyumlu olması gerektiğini belirterek, "Yeni vergi kanununun girişimciliği artırması ve teşvik etmesi sağlanmalı. Büyümeyi desteklemeli ve oto-kontrol müesseselerine sahip olmalı. En önemlisi ise herkesce rahat anlaşılır ve kolay uyum sağlanır basit bir sistem olması gerekiyor. Çalışmalarımız da bu yönde" dedi.

Yeni hükümete üçlü öneri

175 milyar YTL olan bütçe büyüklüğünde 137 milyar YTL'nin vergi gelirlerinden sağlandığını kaydeden Uysal, şunları söyledi: "Temel problemimiz akaryakıt ve özel iletişim vergisi gibi büyümenin önünde engel olan ve ihracat maliyetlerini artıran vergilerdir. Akaryakıtta vergi indirimine gidilebilmesi için daha sağlıklı gelir alınabilmesi, vergi tabanının yaygınlaştırılması gerekiyor. Mevcut gelir vergisinin ekonomiyle uyumunda sorunlar var. Yeni sistemin vergi uyumunu artırarak, büyümeyi destekleyen, girişimciliği artıran bir fonksiyona sahip olması şart."

Seçim sonrasındaki yeni hükümete 3 farklı alternatifin yeraldığı öneriler hazırladıklarını belirten Uysal, "Üç temel sistem alternatifi mevcut. Bunlar: üniter (global, artan oranlı tarifeli) sistem, dual (sermaye içi ve dışı gelirlerin ayrılması, sermaye dışı olanlar artan oranlı) sistem, flat tax (Rusya ve Slovakya'da uygulanan) sistem. Türkiye'de efektif vergi yükü ortalama yüzde 20 civarında olduğu için, flat tax alternatif olarak değerlendirilebilir" dedi.

Özel sektör dinamik olursa yabancı kuyruk oluşturur

Vergi Konseyi'nin, Gelir Vergisi Kanunu Tasarı için görüşlerine başvurmak üzere davet ettiği vergi uzmanı Lübnan Eski Maliye Bakanı Georges Corm ise uluslararası finans kurumlarının gelişmekte olan ülkelerin vergi sistemlerine baskı uyguladığını söyledi. Türkiye'nin gelir dağılımını vergi sistemini kullanarak düzeltmeye çalıştığını belirten Corm, "IMF buna gülebilir, ancak sizin bu yoldan şaşmamanız gerekir. Başarabilirisiniz. Ancak bunun için vergi idaresinin mükemmel olması gerekiyor" dedi. Yerli yatırımcının da teşvik edilmesi gerektiğini ifade eden Corm, şunları söyledi: "Dış yatırımı çekme bir tutku olmamalı, akılcı davranılmalı. Özel sektörünüzün dinamik olması sağlanmalı, ancak bu takdirde yabancı şirketler kuyruk olurlar. Eğer siz zayıfsanız yabancılar sadece rant ekonomisinden yararlanmak için gelirler."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber