Bir mahkemenin doğru dediğine diğeri yanlış dedi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 23 Temmuz 2007 19:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'nın müdür yardımcılığı sınavında sorduğu sorular mahkemeleri karşı karşıya getirdi. Mahkemelerin profesörlerden oluşturduğu bilirkişiler cevaplarda anlaşamadı..

Milli Eğitim Bakanlığı'nın iki yıl önce 26 Mart 2005'te düzenlediği müdür yardımcılığı seçme sınavında sorduğu sorular mahkemeleri karşı karşıya getirdi. Ankara İdare Mahkemesi'nin iki ayrı dairesinde açılan davalarda üniversite hocalarından oluşturulan bilirkişiler de lise düzeyindeki soruların doğru cevapları konusunda anlaşamadı. Bilirkişi raporlarına dayanılarak mahkemelerden birinin 'doğru' bulduğu soruya diğer mahkeme 'yanlış' dedi.

Eğitim-Sen, binlerce öğretmenin katıldığı sınavdaki 9 ayrı sorunun hatalı olduğunu savunarak iptalini istedi. Davaya bakan Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi'nin atadığı bilirkişi 6 ayrı soruyu "Objektif ölçme değerlendirme ilkesine aykırı" buldu. Mahkeme, soruların yürütmesini durdurdu. Türk Eğitim Sen de aynı sınavdaki 6 sorunun hatalı olduğunu iddia ederek ayrı bir dava açtı. Davaya bakan Ankara 9'uncu İdare Mahkemesi'nin oluşturduğu bilirkişi ise 3 soruyu hatalı buldu. Mahkeme de bu soruların iptal edilmesi ve sınav sonuçlarının yeniden düzenlenmesi gerektiğine hükmetti. İki ayrı mahkemenin verdiği farklı kararlar bakanlığa geçtiğimiz aylarda bildirildi.

BAKANLIK ŞAŞKIN

Milli Eğiti kararlar karşısında şaşkına döndü. İnkılap tarihiyle ilgili 22'nci soru ile coğrafyayla ilgili 55'inci soruyu bir mahkeme doğru bulurken, diğeri iptal etmişti. Çelişkili iki kararı uygulayamayan Bakanlık, bir üst mahkeme olan Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne itirazda bulundu. Aradan geçen iki yıl içinde müdür yardımcılığına atama yönetmeliği değiştirildi ve sınav koşulu kaldırıldı. Ancak, bu sınava göre ataması yapılanlar yargının kararını bekliyor.

Hangisi doğru ?

* 22'nci soruda, "Milli egemenlik esasına dayanan bir devletin kurulması düşüncesi ilk defa hangisinde ifade edilmiştir?" denildi. Seçenek olarak da Amasya Genelgesi, Amasya Görüşmeleri, Sivas Kongresi ve Erzurum Kongresi şıkları verildi. Cevap anahtarında da doğru cevap Erzurum Kongresi olarak gösterildi. İki mahkeme farklı kararlar verirken, Hacettepe Üniversitesi İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Yılmaz sorunun düzenleniş şekliyle hatalı olduğunu savunarak, "Soru Milli Egemenlik esasına dayalı bir devletin kurulması 'düşünce olarak mı, yoksa belge olarak mı ifade edildi?' şeklinde daha açık sorulmalıydı. Çünkü bu kavram düşünce olarak Amasya Genelgesi'nde, belge olarak ise Erzurum Kongresi'nde ortaya çıktı" dedi.

* 55'inci soruda "Türkiye'ye özgü olan ve sadece Akdeniz Bölgesi'nde Köyceğiz-Fethiye arasında kıyı şeridinde yetişen, öz suyunun parfüm sanayinde kullanıldığı ağaç türünün adı nedir?" denildi. Sedir, Uvez, Sığla ve Şimşir şıklarının bulunduğu bu sorunun da doğru cevabı Sığla olarak duyuruldu. Ancak Sığla ağacı başka ülkelerde de yetiştiği için bilirkişiler arasında "Türkiye'ye özgü" ifadesi nedeniyle tartışma konusu oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber