Mahkeme kararına uymayan kamu görevlisine tazminat davası açılabilecek

Haber Giriş : 20 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İdari Usul Kanunu değişiyor. Adliye mahkemelerinde bakılmakta olan bir davada ilgili idari bir işlemin anlam, kapsam ve geçerliliğinin belirlenmesi hususunda çıkacak uyuşmazlıkların çözümlenmesi için ?yorum davaları'' açılacak.

Bu davalar, idari yargıda görülecek. Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan İdari Yargılama Usulü Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı Taslağı, görüş alınması için ilgililere gönderildi. Taslağa göre ilgililer, haklarında idari davaya konu olabilecek bir işlem veya eylemin yapılması için idari makamlara başvurabilecekler.

Danıştay ile idare ve vergi mahkemelerine, baktıkları davalarda istedikleri devlet sırrı niteliğindeki bilgi ve belgeler, yetkili mercilerin en üst makam veya kurulunca gerekçesi belirtilmek suretiyle verilmeyebilecek. Bunun dışındaki gizlilik dereceli bilgi ve belgeler, talep edilmesi halinde gönderilecek. Kararlar, verildiği tarihten itibaren 2 ay içinde yazılacak, taraflara 15 gün içinde tebliğ edilecek. İptal kararlarında, kararın nasıl uygulanacağı da belirtilecek. Danıştay veya idari mahkemeler, yürütmenin durdurulmasına karar verebilecek. Yürütmenin durdurulması kararı hemen verilemiyorsa idari işlemin yürütülmesi ertelenebilecek. Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemeleri kararlarına göre işlem tesis edilmeyen veya eylemde bulunulmayan hallerde, önceden başvurma şartı aranmaksızın, idare aleyhine 10 yıl içinde Danıştay veya ilgili idari mahkemede maddi ve manevi tazminat davası açılabilecek.

Mahkeme kararını 30 gün içinde kasten yerine getirmeyen kamu görevlisi aleyhine tazminat davası açılabilecek. Danıştay, belediye meclislerinin feshi istemlerinde belediye başkanının da savunmasını alacak. Görevsizlik veya yetkisizlik sebebiyle dosyanın gönderildiği mahkeme kendisini görevsiz veya yetkisiz gördüğü takdirde, uyuşmazlık Danıştay'ca çözümlenecek. Danıştay'ın vereceği karar kesin olacak. Danıştay'ın esas hakkındaki bozma kararına uyularak verilmiş kararların temyizinde yürütmenin durdurulması isteminde bulunulamayacak. Karşı taraf, süresi içinde karar düzeltme isteminde bulunmamış olsa bile düzenleyeceği cevap dilekçesinde karar düzeltme isteminde bulunabilecek. Bu takdirde, bu dilekçe karar düzeltme dilekçesi yerine geçecek. Karar düzeltme başvurularında yürütmenin durdurulması isteminde bulunulamayacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber