Maliye, Özürlüler Yasa Tasarısı'nın 40 maddesine itiraz ediyor

Haber Giriş : 24 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Hizmetlerden Sorumlu Devlet Bakanlığı tarafından AB standartlarına göre hazırlanan Özürlüler Yasa Tasarısı'nın, Maliye Bakanlığı'na takıldığı ortaya çıktı. Maliye Bakanlığı, Başbakanlık'taki 94 maddelik tasarının 40 maddesine itiraz edince tasarı Meclis'e gönderilemedi.

SOSYAL Hizmetlerden Sorumlu Devlet Bakanlığı tarafından AB standartlarına göre hazırlanan Özürlüler Yasa Tasarısı'nın, getirdiği mali yük nedeniyle Maliye Bakanlığı'na takıldığı ortaya çıktı.

Maliye Bakanlığı, Başbakanlık'taki 94 maddelik tasarının 40 maddesine itiraz edince tasarı Meclis'e gönderilemedi.

Danimarka modeli örnek alınarak hazırlanan tasarı, tüm özürlüleri sosyal güvence altına almak, konut ve kira yardımı yapmak, evinde psikolojik destek vermek, oturduğu yerde fiziksel imkanlar sağlamak gibi maddeleri içeriyor.

Tasarı, her açıdan devlet güvencesi altına girecek olan özürlüye fiziki imkanlar sağlama görevini de yerel yönetimlere veriyor. Örneğin, asansörsüz bir apartmanın 3. katında oturan özürlü için belediyeye asansör yapma sorumluluğu veriliyor.

BAKAN SİTEM ETTİ

Özürlüler Yasa Tasarısı'yla istenilen yolun Maliye Bakanlığı'nın, taslağın belli bölümleri ile ilgili çekinceleri olması nedeniyle katedilemediğini belirten Devlet Bakanı Güldal Akşit, Maliye Bakanlığı'na sitem etti.

24 Mayıs'ta yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında taslağı sunduklarını belirten Devlet Bakanı Güldal Akşit, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın olumlu bakışına rağmen Maliye Bakanlığı'nın itiraz ettiğini söyledi. Akşit şöyle konuştu:

?İstenilen yol kat edilememiştir. Gelinen durumda maalesef taslağın geçtiğimiz yasama dönemi içerisinde Meclis'e sevki mümkün olmamıştır. Hedefimiz, Meclis'in açılacağı eylül ayı itibariyle taslağın sevk edilmesi ve bir an önce genel kurul gündemine aldırılmasıdır'

Özürlüler İdaresi Başkanı Mehmet Aysoy da özürlülerin topluma tam katılımının sağlanması için rehabilitasyonun öne çıkması gerektiğini bunun için de sosyal güvencenin olması gerektiğini söyledi.

Rehabilitasyonun bugünkü uygulamayla sadece SSK ve Emekli Sandığı'na mensup ailelerin çocuklarına verilebildiğini belirten Özürlüler İdaresi Başkanı Mehmet Aysoy, şunları söyledi:

?Sigortalı olmayan özürlülerin de sigortalı olmasını istemiştik. Bu kanuda belli bir aşamaya gelemedik. Mevcut kanunlarımızda ayrımcı bölümler var. 657 sayılı kanunda özürlülük memur olmaya engel. Bunu kaldırmak istedik itiraz geldi. Maliye Bakanlığı'nın sadece ekonomik boyutta değil özürlülükle ilgili her alanda yapılan düzenlemelere ciddi eleştirileri oldu.'

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber