Akademik personel de aynı hakları istiyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Eylül 2007 10:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Müdürlüğünün 27.07.2007 tarih ve B.08.0.PGM.0.23.01.02.32.1960/49720 sayılı ek ders ücreti konusunda yayınladığı genelgedeki bahsedilen bütün uygulamaların yükseköğretim kurumlarındaki görev yapan akademik personel için de uygulanması gerektiği düşüncesiyle aşağıda yazdığımız gerekçelerle akademik personele öden ek ders ve sınav ücretlerinin de tekrar gözden geçirilerek yeniden düzenlenmesi konusunda yüksek öğretim kuruluna başvurulması gerekmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilk ve orta öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlere uyguladığı milli bayramlar (Cumhuriyet bayramı, ulusal Egemenlik ve çocuk bayramı, Zafer bayramı)nedeniyle tatil edilen günlerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ,hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılacaktır.

İlgili yönetmelikler gereği bu bayramlar nedeniyle bazı eğitim kurumlarında bir günden fazla tatil edilen günlerde aynı kapsamda değerlendirilecektir. Söz konusu bayram günlerinde izinli ve raporlu durumda olanlar ise, bu günlere ilişkin ders ve ek ders görevlerini yapmış sayılmayacaklardır.

Milli Eğitim Bakanlığının yapmış olduğu bu ilk ve orta öğretim kurumlarındaki ek ders değişikliğinden Yüksek öğretim kurumlarında görev yapan Akademik personelin aynen yararlanması gerektiğini düşünmekteyiz. Bu milli bayram tatillerinde de Üniversitelerimiz de tatil yapmaktadır. Eğer tatil olmasa hocalarımız normal olarak derslere girecek maaş karşılığı ders yüklerini doldurarak ders hakları olacaktır. Burada yapılan yeni düzenleme ile nasıl ilk ve orta öğretim kurumlarındaki öğretmenler nasıl ders ücretlerini yerine getirilmiş gibi kabul ediliyorsa Akademik personel için de aynı kuralın geçerli olması gerekmektedir. Aksi takdirde Anayasamızın eşitlik ilkesi gereği aynı bakanlığa bağlı ve eğitim sistemimizin bir bütün olduğu ve birbirlerini tamamlayan sistemler olduğu düşünüldüğünde İlk ve orta öğretim kurumlarına ayrı uygulama yapılıp İlköğretimin devamı olan yüksek öğrenim kurumlarına farklı ek ders kuralları uygulanması hem Anayasamızı eşitlik ilkesine hem de aynı hizmeti yapan öğretmenler arasında haksızlıklara neden olmaktadır. Diğer taraftan aynı kurallarla ödeme yapılması gereken ödemelerde farklı uygulamalar getirerek gereksiz yere uygulama farklılıkları olacaktır.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yönetici ve öğretmenlerde bir ayda 4 günü geçmemek üzere ayakta görülen tedavi nedeniyle ders görevlerini yerine getirmeyenler, yine bu günlerde üzerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılacaktır denmektedir.

Oysaki yükseköğretim kurumlarında görev yapan Akademik personelin ek ders ücreti nedeni ne olursa olsun derse girmediğinde ek ders ücreti hemen kesilmektedir. Eğitim Sen Sendikasının Milli eğitim bakanlığına açmış olduğu yürütmeyi durdurma davasındaki öne sürdüğü ?İdarenin öğretmenlerin düzenli ve verimli bir şekilde derse girmesi yönünde düzenleme yapması, tedbir alması kabul edilebilir ancak bu hastalık gibi insan sağlığı bakımdan önemli olarak görülmesi gereken bir mazereti değerlendirmede hasta olana ceza vermek anlamında bir düzenleme yaparak sağlanamaz. Böyle bir uygulama eğitim çalışmalarının infialine, dolayısıyla iş verimi düşmesine sebep olacaktır.Bu uygulamada eğitim çalışanlarına yönelik olarak peşin bir güvensizlik vardır.İdarenin iş verimini artırmak için çalıştırdığı personelle arasında bir güven tesis etmesi gerekmektedir.Bu sebeple sağlık ve bir yılda çok az kullanılan mazeret izinleri bu kapsamda düşünülmemelidir? bu insani ihtiyacın belirlediği gerekçeyle mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Bu sağlıkla ilgili insani haktan yüksek öğretim kurumlarında görev yapan akademik personel de uygulanması gerekmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığında sınav ücreti uygulaması her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ilgili mevzuatı gereğince yapılan beklenen sorumluluk dışardan bitirme, final, ortalama yükseltme,seviye tespiti mesleki formasyon,adaylık eğitimi beceri sınavı beceri proje yarışması sınavlarında görevlendirilen öğretmenlere öğrencilerin sınava girmeleri kaydı ile şartı aramadan,her bir sınav komisyon üyeliği her bir sınav gözcülüğü için beş saat ek ders ücreti ödenir denilmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığının ilk ve orta dereceli eğitim kurumlarındaki yapılan bütün yapılan sınavlara beş ders saati ek ders ücreti karşılığı sınav ücreti verilirken Yükseköğretim kurumlarında da uygulanan yönetmelikte sadece yılsonu sınavlarına giren öğretmenlerin sınavda öğrencileri varsa ve öğrenciler sınava girdi ise 300 puan maaş katsayısı ile çarpılmak suretiyle sadece komisyon başkanı yani öğrencisi olan öğretmene sınav ücreti ödenebilirken, ilk ve orta öğretim kurullarında yapılan hemen hemen yapılan bütün sınavlarda sınav ücreti verilmesi Yüksek öğretimde görev yapan akademik personele çok büyük bir haksızlık yapıldığı kantindeyiz

Gerek ÖSS giriş sınavlarında gerekse açık öğretim sınavlarında komisyon başkanının yanında görev yapan gözetmenlere de sınav ücreti ödenirken Üniversitelerde yapılan yılsonu sınavlarında görev yapan gözetmenlere sınav ücretleri ödenmesine ilişkin gerekleri bir hüküm bulunmaması komisyon olarak görev yapan sınav gözetmenlerine ücret ödenmemesi Anayasamızın angarya iş yaptırılamaz yasağına karşı düpedüz bir ihlal oluşturmaktadır. İlk ve orta öğretim kurumlarında yapılan hemen hemen her sınava ücret ödeyip Üniversitelerimizde görev yapanlara ödenmemesi büyük bir eksiklik olduğunu düşünmekteyiz.

Üniversitelerimizde uygulanan sınav ücretlerinin sadece yılsonu sınav ücreti ile sınırlandırılmasının yapılan ara bütünleme vize ve genel yetenekle öğrenci alan güzel sanatlar ve Eğitim Fakülteleri ile Konservatuvarı ve Beden Eğitimi Yüksekokullarında yapılan giriş ücret ödenmesi akademik personelin İlk ve Orta öğretim kurumlarındaki öğretmenlere verile sınav ücretleri karşısında çok büyük bir eksiklik ve haksızlık olduğu açıkça görülmektedir.

İlk ve orta eğitim Kurumlarında öğrenci sınava girmese bile sınav ücreti ödenmesi Üniversitemizde sınavın fiilen yapılma şartı öğrencinin sınava katılmış ve sınavın yapılmış olma şartının yürürlükte olması çok büyük eksiklik ve akademik yapılan haksızlık olarak değerlendirmekteyiz

Saygılarımla

Ayhan Gökdemir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber