Üye eksikliğinden TPAO karar alamıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 18 Eylül 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mühendislerini özel şirketlere kaptıran TPAO, şimdi de karar alamama tehlikesi ile karşı karşıya. 4 yönetim kurulu üyesi eksik olduğu için yeni yatırımlar beklemeye alındı. Üye atamalarının gecikmesi halinde İran'daki doğalgaz çalışmalarının aksamasından endişe ediliyor.

Türkiye'nin stratejik öneme sahip kuruluşlarında yaşanan yönetim kurulu üye krizi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) sıçradı. BOTAŞ'ın ardından TPAO'da da yeterli üye olmadığı için yönetim kurulu toplanamıyor. Kurumda sadece iki üyelik koltuğu dolu olduğu için son bir aydır karar alınamıyor. Bu çerçevede yeni petrol kuyusu açma ve yurtdışında doğalgaz ve petrol arama faaliyetleri askıya alındı. Daha önce karar alınan arama ve çıkarma faaliyetleri ise devam ediyor. Herhangi bir yeni yatırım kararı alamadıklarını belirten bir yetkili, "Petrol ve doğalgaz aramada sadece rutin işlerimizi yapıyoruz. Yeni hamle yapmamız söz konusu değil." dedi. Bir başka yetkili ise akaryakıt dağıtım işine giren TPAO'nun alt kuruluşu Turkish Petroleum International Company'nin (TPIC) yeni satın almalarda geciktiğini vurguladı. Temmuz ayında İran'la Güney Pars'ta bulunan 3 sahada doğalgaz çıkarılmasına yönelik anlaşma yapılmıştı. Burada sondaj faaliyetlerinin başlayabilmesi için yönetim kurulunun onayı gerekiyor. Yönetim kurulunun yanı sıra milli menfaat gerektiren durumlarda enerji bakanının da yazılı onayı yetiyor. Ancak bu tür onaylar aylarca zaman alabiliyor. TPAO, Trakya, Doğu Karadeniz ve Suriye sınırında önemli sondaj çalışmaları yapıyor. Doğu Akdeniz'de petrol araması için gün sayıyor. Son olarak da İran'la Günay Pars'ta bulunan 3 sahada doğalgaz çıkarılmasına yönelik anlaşma yapıldı. Uzmanlar, yönetim kurulunun karar alabilme yeter sayısı sorununun çözülmemesi halinde söz konusu projelerde büyük sıkıntılar yaşanacağını kaydediyor.

Biri başkan altı kişiden oluşan TPAO yönetim kurulunda şu an sadece iki üye bulunuyor. Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Yazar'ın görev süresi iki ay önce, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumali Kınacı'nın da görev süresi geçen ay doldu. Dört kişiyle karar alması gereken yönetim kurulunda TPAO Başkan Vekili Mehmet Uysal ve Hazine temsilcisi İsmet Salihoğlu yer alıyor. Karar alma yeter sayısı dördün altına düşmeden önce rutin işlerin devam edebilmesi için yönetim kurulundan TPAO Başkan Vekili Uysal adına yetki alınmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber