Öğretmenler Güneydoğu'da en çok 1-2 yıl kalıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2007 15:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güneydoğu'ya atanan öğretmenlerin 1 - 2 yıl kaldıktan sonra gitmesi ciddi problemleri beraberinde getiriyor.

Özellikle şark hizmeti için bölgeye gelen asker ve polislerin öğretmen eşlerinin kısa sürede tayin olması, sınıfların en az bir yıl daha öğretmensiz kalmasına neden oluyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın başlattığı kampanyalarla okullaşma oranı son 3 yılda yüzde 30 arttı. Bu artış bölgenin tamamına yansımasa da bazı illerde Türkiye ortalamasının üzerine çıktı.

Eğitim adına güzel şeylerin yapıldığı bölgede, yaşanan öğretmen sirkülasyonu eğitiminin daha da gelişmesine engel olurken, yıllardır bölgede bir şeyler yapmak için çırpınan idarecilere zor durumda bırakıyor.

Güneydoğuda öğretmen sirkülasyonu konusunda büyük sıkıntının yaşandığı illerin başında Şırnak geliyor. Şırnak Milli Eğitim Müdürü Ömer Birlik, sirkülasyonun bütün bölgenin en önemli sıkıntısı olduğunu söylüyor.

Öğretmenleri bölgede tutmak için kalıcı tedbirlerin alınması gerektiğini anlatan Birlik, özelikle barınma sorunlarının giderilmesi ve ücretler konusunda iyileştirme yapılması gerektiğini dile getiriyor.

Birlik, "Öğretmenlerin kalması için maaşlar artırılabilir. Bugün Yozgat veya Konya'da da mahrum yerler kötü yerler var. Ama öğretmen bu bölgeye atandığı zaman ailesi geliyor. Dolayısıyla bu bölgenin maddi olarak öncelik verilmesi gerekiyor. Bölgede konut yapımına ağırlık verilmeli, Öğretmen geldiği zaman köye gittiği zaman kalacak yeri olmalı. Şırnak pahalı bir kent. 300 - 400 YTL kira isteniyor. En önemlisi bölgede çalışan öğretmenlerin özlük haklarında kademe ilerlemesi yapılabilir" diye konuşuyor.

Güneydoğu'da her yıl yapılan onlarca dersliğe rağmen sıkıntı bir türlü giderilemiyor. Milli Eğitim Müdürleri bunu hızlı nüfus artışına bağlıyor. Bölgede 2003-2007 yılları arasında toplam 9 bin 800 derslik yapıldı. Diyarbakır'da yapılan bin 544 dersliğe rağmen 513 dersliğe daha ihtiyaç duyuluyor. 108 bin öğrencinin olduğu Şırnak'ta en büyük sıkıntı Cizre ve Silopi'de yaşanıyor. Cizre'de derslik sayısına düşen öğrenci sayısı 80. Silopi'de 70. Diyarbakır'daki ise bu 52. Devam eden derslik inşaatlarının bitmesi durumunda sorunun çözülmesi bekleniyor. Cizre ve Silopi'de 2 okulun inşaatı da devam ediyor.

Diyarbakır Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Şeyhmus Ayan, Diyarbakır'da yıl 50 bin öğrencinin yeni kayıt yaptırdığını anlatıyor.

370 bin öğrencinin olduğu ilde her sınıfta 30 öğrenci olması durumunda 513 dersliğe ihtiyaç duyulduğunu anlatıyor. En büyük sıkıntılarının ise bölgeye atanan öğretmenlerin genellikle asker ve polis eşlerinin olması nedeniyle çok çabuk yer değiştirmek zorunda kalmaları.

Van Milli Eğitim Müdürü Yahya Yıldız, Van'daki öğretmen açığını ücretli öğretmenlere kapattıkları söylüyor.

Van'da görev yapacak bütün öğretmenlerin hizmet içi eğitimden geçirildiğini anlatan Yıldız, açtıkları 2 sınavda aldıkları 700 ücretli öğretmeni ihtiyaç olan okullara gönderdiklerini dile getiriyor.

Muş'ta ise 753 öğretmen açığı bulunmasına rağmen eğitim aksamadan devam ediyor. 700 vekil öğretmenin alınacağı Muş'ta 450 başvuru yapıldı. 109 bin 456 öğrencinin bulunduğu Muş'ta öğretmenlerin sık sık yer değiştirmesi ciddi sıkıntılar meydana getiriyor. Okullaşma oranı bölgede en yüksel olduğu Muş'ta 2002-2007 yılları arasında yüzde 92 okullaşma sağlandı. Muş'ta yaşanan bir başka önemli gelişme ise 2002 yılında toplam bilgisayar sayısının 550 'den 2007'de 3 bin 500'e çıkması.

Derslik sayısının 2002'de 2 bin 668 olduğu ilde bu sayı 2007 derslik sayı 4 bin 964 yükseldi. Bu sayı aynı zamanda cumhuriyet tarihinde bu yana Muş'a yapılan derslik sayısının yüzde 20'ni geçiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber