Cumhurbaşkanını halk seçerse, Gül de aday olacak

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 25 Eylül 2007 06:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sever, Anayasa referandumunda "cumhurbaşkanını halk seçsin" sonucu çıkarsa Gül'ün aday olacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever, 21 Ekim'deki anayasareferandumunda 'cumhurbaşkanını halk seçsin' sonucu çıkarsa Abdullah Gül'ün aday olacağını açıkladı.

Köşk'te Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile başlayan yeni dönemi CNN TÜRK'e anlatan Sever, Abdullah Gül'ün toplumdaki aşırılıkları gideren, uzlaşma için çalışan bir Cumhurbaşkanı olacağını söyledi. Sever, "Gül, aktif bir cumhurbaşkanı olacak" dedi.

Sever, "mahalle baskısı" tartışmalarıyla ilgili olarak "Gül, vizyon çizen, moral kaynağı olarak gerginlikleri gideren bir Cumhurbaşkanı olacak" yorumunu yaptı.

Sever, anayasa referandumunda "cumhurbaşkanını halk seçsin" sonucu çıkarsa Abdullah Gül'ün aday olacağını da kaydetti.

Cumhurbaşkanı Basın Başdanışmanı Sever, Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün de aktif olacağını, ?eğitime destek' gibi kampanyalara öncülük edeceğini belirtti.

Sever, Hayrünnisa Gül'ün 16 Ekim'de sanatçılara Dolmabahçe Sarayı'nda verilecek resepsiyona ev sahipliği yapacağını açıkladı.

Hayrünnisa Gül'ün 29 Ekim'de Çankaya Köşkü'nde verilecek Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu'na da evsahipliği yapması bekleniyor.

OYLANACAK KANUN NELER İÇERİYOR?

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören 5678 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, halk oyuna 21 Ekim'de tümüyle sunulacak.

Yasanın birinci maddesiyle Anayasa'nın 77'nci maddesinde yapılan değişiklik, 5 yılda bir yapılan TBMM seçiminin 4 yılda bir yapılmasını öngörüyor.

Anayasa'nın "Cumhurbaşkanı'nın nitelikleri" başlıklı 101'inci maddesindeki değişiklik, Cumhurbaşkanı'nın, 40 yaşını doldurmuş ve yükseköğrenim yapmış TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilmesi kuralını getiriyor.

Söz konusu düzenleme, Cumhurbaşkanı'nın görev süresini 5 yıl olarak belirliyor ve bir kimsenin en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebileceğini hükme bağlıyor.

Yasa, Cumhurbaşkanlığına TBMM üyeleri içinden veya TBMM dışından aday gösterilebilmesini yirmi milletvekilinin yazılı teklifi şartına bağlıyor, son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında yüzde onu geçen siyasi partilerin ortak aday gösterebilmesine imkan tanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber