Referandumda halk EVET derse ne olur?

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Eylül 2007 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CUMHURBAŞKANILIĞI Basın Başdanışmanı Ahmet Sever'in, 21 Ekim'de yapılacak olan referandumdan, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi sonucu çıkması halinde, Gül'ün de aday olacağını açıklaması, yargı ve siyaset kulislerinde farklı yorumlara neden oldu. YSK, ?cumhurbaşkanlığı seçimi halkoylaması ile yenilensin? derse, Gül'ün adaylığının önünde anayasal herhangi bir engel yok.

Halkoylamasından ?evet? çıkması durumunda, Gül'ün görevinin devam edip etmeyeceğine ilişkin problemi çözecek tek adres Yüksek Seçim Kurulu (YSK). Başdanışman Sever'in Gül'ün aday olacağını açıklaması, kulislerde iki farklı senaryonun seslendirilmesine neden oldu.

Senaryo 1: Gül, referandumdan ?evet? çıkması halinde, YSK'nın cumhurbaşkanlığı seçiminin yenilenmesi kararı verebileceğini düşünüyor ve bu olasılığa karşı aday olacağını şimdiden açıklayarak, hem kamuoyu desteği hem de adaylık zeminini hazırlıyor.

Senaryo 2: Gül, YSK ?seçimin yenilenmesine gerek yok? dese dahi, konumunu tartışmalı duruma düşürmemek için halkoylaması ile seçilmek istiyor. Bu durumda, istifa ederek cumhurbaşkanlığı seçiminin halk oylaması ile yapılmasını sağlayacak ve aday olacak.

NİHAİ BELİRLEYİCİ YSK

Ankara'da seslendirilen bu senaryoların gerçekleşme olasılığı için olmazsa olmaz koşul ise, 21 Ekim'deki referandumdan ?cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi sonucunun çıkması?. Referandum ve sonrasına ilişkin süreç ise şöyle işleyecek:

Halkın yarıdan fazlası ?cumhurbaşkanını halk seçsin? derse, anayasa değişikliği yürürlüğe girecek.

YSK, ?11'inci Cumhurbaşkanı seçilmiştir, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören düzenleme, 12'nci Cumhurbaşkanı için uygulanır? derse, Gül'ün görevi devam edecek. Kaç yıl görev yapacağına ise yine YSK karar verecek. YSK, ?7 yıl göreve devam eder? derse, Gül bu süre tamamlandıktan sonra yeniden aday olabilecek.

Referandumdan ?hayır? çıkması halinde Gül'ün Cumhurbaşkanlığı aynen devam edecek.

Ersin BAL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber