Okul öncesi eğitim alan çocuklar, daha başarılı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Ekim 2007 09:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Eğitim uzmanlarının yaptığı araştırmaya göre, okul öncesi eğitim alan çocuklarda okula devam oranı ve okul başarısının diğer çocuklara göre daha yüksek olduğu bildirildi.

Eğitim uzmanları, okul öncesi eğitim alan çocukların zeka puanlarında yükselme, sınıfta kalma ve okul eğitiminden ayrılma oranlarında düşme, çocukların beslenme ve sağlık durumunda da iyileşme görüldüğünü belirterek, sosyal ve duygusal davranış gelişiminin de daha ileri seviyede olduğunu ifade ediyorlar. Okul öncesi eğitim için hazır olma yaşının her çocuk için aynı olmadığını belirten uzmanlar, genel olarak ana okuluna başlama yaşının 2-4 yaş arası olduğunu söylerken, çocukların okul öncesi eğitim ile sosyal, duygusal, fiziksel ve zihinsel birçok beceri kazanarak bu becerileri geliştirdikleri kaydediliyor. Türkiye'de yüzde 25'ler civarında olan okul öncesi eğitimde hedef, bu oranı yüzde 50-60'lara çıkarmak. 5 yıl öncesine kadar Türkiye'deki okul öncesi eğitim oranı yüzde 12'lerde seyrederken, son yıllarda bu oranın yüzde 25 olduğu belirtiliyor. Bu oran, eğitim çağı içindeki çocukların büyük bölümünün eğitim kapsamına alınması anlamına gelirken, öncelikle bu bilincin oluşması gerekiyor. Ancak insanların bu konuda duyarlı olmadığı gözleniyor.

Okul öncesi eğitim, zorunlu eğitim kapsamında olmadığından çok önemsenmezken, bu bilinci oluşturmak için velilere öncelikle 0-6 yaş arasındaki çocukların gelişiminde ne gibi kazanımlar elde edildiğine dair bilgiler verilmesi gerektiği vurgulanıyor.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ALAN ÇOCUKLAR DAHA BAŞARILI

0-6 yaş arasını kapsayan erken çocukluk döneminin, çocuğun en hızlı geliştiği dönem olduğuna dikkat çeken eğitim uzmanlarına göre, "Beyin yapısı ve fonksiyonlarının gelişiminin üçte ikilik bölümü 0-4 yaş arasında tamamlanıyor. Erken çocukluk dönemindeki deneyimler beynin çalışma biçimi için belirleyici oluyor. Yapılan çalışmalar okul öncesi eğitim alan çocuklarda okula devam oranlarının ve okul başarısının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Okul öncesi eğitim sosyal ve duygusal gelişimi destekleyerek, yetişkinlik döneminde de kişilerin daha üretici ve verimli olmalarını ve sahip oldukları potansiyeli tam olarak kullanmalarını sağlıyor."

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÇOCUĞU İLKÖĞRETİME HAZIRLAR MI?

Çocuğun kendi yaşına uygun zihinsel gelişim düzeyine erişmesinin, ilköğretime hazır olmanın şartlarından biri olduğu belirtilirken, buna paralel olarak ilkokula başlayacak her çocuğun bazı temel becerileri kazanmış olması gerektiği, okul öncesi eğitimin de bu becerilerin kazanılmasında önemli bir rol oynadığı vurgulanıyor.

Yapılan araştırma sonuçlarına göre okul öncesi eğitimin okula hazır olmayı sağlama açısından kazandırdığı beceriler arasında şunlar ön plana çıkıyor:

"Sosyal olarak, çocuklar oyuncakları paylaşmanın yanında yetişkinin ilgisini, yiyecekleri paylaşmayı ve karşılıklı konuşmayı öğrenirler. Ayrıca yaşıtlarıyla çatışmaları ve ilişkilerde ortaya çıkan sorunları çözümlemeyi ve kendini nasıl ve ne zaman koruyacağını ve diğer çocukların hakkına saygı göstermeyi de öğrenirler. Bütün bunlar çocuğun ileriki yaşamında ortaya çıkan tüm sorunları çözmesine yardımcı olacak problem çözme becerilerinin artmasını sağlar. Duygusal olarak, kendi işlerini kendisinin yapması, sorunları kendisinin halletmesi ve bazı kararları kendisinin vermesi sayesinde kendine güveni yükselir. Anne-babadan ayrı kalabileceğini ve onların bulunmadığı zamanlarda da kendisine bakabileceğini görmek çocuğun öz güven ve bağımsızlık duygularını artırdığı gibi, kendi kendini avutma ve oyalama becerilerinin gelişmesine yardımcı olur. Ayrıca toplu yaşamanın gerektirdiği sınırlara ve kurallara uymayı da anaokulunda öğrenirler."

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİNE BAŞLAMAK İÇİN EN UYGUN YAŞ NEDİR?

Okul öncesi eğitim için hazır olma yaşının her çocuk için aynı olmadığına işaret eden uzmanlar, genel olarak anaokuluna başlama yaşının 2-4 yaş arası olduğunu söylüyor. Gelişimsel olarak bazı çocuklar 2 yaşında, bazı çocuklar da 3-4 yaşında anaokuluna başlamak için hazır olabiliyor. Annenin çalışması nedeniyle daha önceden anneden ayrı kalmaya alışık olan, ihtiyaçlarını konuşarak veya başka biçimlerde ifade edebilen, basit komutları izleyebilen, yürüme ve koşma gibi kaba motor fonksiyonları gelişmiş olan çocuklar hangi yaşta olurlarsa olsunlar, anaokuluna başlayabiliyor. Konuşma, yeme, hırçınlık, saldırganlık, büyüklerden ayrılamama, aşırı hareketlilik gibi sorunları olan çocukların anaokuluna gitmeleri de özellikle tavsiye ediliyor.

Çocukların okul öncesi eğitim ile sosyal, duygusal fiziksel ve zihinsel birçok beceri kazanarak bu becerileri geliştirdiği kaydedilirken, çocuklar sosyal olarak paylaşmayı, sıra beklemeyi, kurallara uymayı, karşılıklı konuşmayı, oyun kurmayı, yaşıtları ile çıkan çatışmaları çözmeyi, kendini korumayı ve diğer çocukların haklarına saygı göstermeyi öğreniyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber