AİHM'den YAŞ kararı konusunda başvuruya ret

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Ekim 2007 08:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GÜVEN ÖZALP Brüksel

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Yüksek Askeri Şûra kararları hakkında açılan davalarla ilgili geleneksel ret tavrını sürdürüyor. Mahkeme, son olarak askeri düzenin gerektirdiği yaşam tarzına uymadığına karar verilerek ordudan atılan ve eşi türbanlı olan tankçı üst çavuş Osman Suküt'ün başvurusunu geri çevirdi.

Suküt'e üstleri tarafından 1997'de yapılan yazılı uyarıda ailesinin ordunun giyim ve davranış kurallarına uymadığının tespit edildiği vurgulandı. 1998'de kendisine iletilen ikinci yazılı uyarıda Suküt'ün eşinin "çağdaşlığa aykırı tesettür kıyafeti" giydiği belirtilerek, TSK mensupları ve ailelerinden beklenen davranışlara uymayan bu olumsuzluğun giderilmesi talep edildi. Suküt'e bu uyarıya ek olarak 3 yazılı uyarı daha yapıldı. Yetkili makamlar tarafından yapılan sicil incelemesi sonucunda, davacının devrimci İslami görüşlere sahip, şeriat düzeni yanlısı ve Atatürk ilke ve inkılaplarına karşı olduğunun vurgulandığı bir dosya hazırlandı. YAŞ, bu dosya doğrultusunda davacının disiplinsizlik motifiyle orduyla ilişiğinin kesilmesine karar verdi.

'Bir ihlal yok'

AİHM'ye başvuran Suküt, YAŞ kararlarıyla ilgili başvuru yapacağı bir yargı makamı olmamasını gerekçe göstererek Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) adil yargılanmayı düzenleyen 6. ve etkili başvuru hakkını garanti alan 13. maddesini ihlal ettiğini savundu.

Buna ek olarak kararın, eşinin türbanlı olmasından hareketle alındığını belirterek özel hayatın ve ailenin korunmasıyla ilgili 8. ve ayrımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14., düşünce, vicdan ve din özgürlüğünü garanti altına alan 9. ve cezaların yasallığıyla ilgili 7. maddenin ihlal edildiğini öne sürdü. AİHM yaptığı inceleme sonucunda, daha önce benzer nitelikte çok sayıda davada benimsediği "orduya katılan, belirlenen ilke ve kurallara uymalıdır" yaklaşımını koruyarak ilgili YAŞ kararının, AİHS'nin herhangi bir maddesini ihlal etmediğine karar verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber