7 bin yıllık tarihi mozaikler bulundu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ekim 2007 13:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mardin'de bulunan 7 bin yıllık Dara Harabeleri'nde antik çağa ait tarihi mozaikler bulundu.

Tarihi mozaiklerin bulunmasından sonra Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, Merkeze bağlı Dara ören yerinde kazı yapan Prof. Dr. Metin Ahunbay ve ekibini ziyaret etti.

Mardin'de ortaya çıkan antik mozaiklerin Gaziantep'te ortaya çıkan Zeugma mozaiklerine benzediği belirtildi.

Merkeze Bağlı Dara ören yerinde, Prof.Dr. Metin Ahunbay ve ekibi tarafından 1986 yılında başlatılan kazılarla toprak altında kalan tarihi doku gün yüzüne çıkarıldı.

Halk arasında zindan olarak bilinen 40 metre deriliğindeki mekân temizlendi, açık hava tiyatrosu ve kaya evlerin bulunduğu alanlarda gerçekleştirilen kazılarda ise askeri garnizon şehrinin erzak ve silah depoları ile kaya mezarlar gün yüzüne çıkarıldı.

Vali Mehmet Kılıçlar, kazı ekibinin ortaya çıkardığı M.S.600.yy'a ait olduğu tahmin edilen şemsiye motifli mozaiği inceledi.

Kılıçlar, Romalılar tarafından askeri garnizon şehri olarak kullanılan Dara'nın, mevcut tarihi kalıntılara ve su sarnıçlarına bakıldığında 100 bin'in üzerinde bir nüfusa sahip olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.

Dara'nın Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Aspendosu olduğunu söyleyen Vali Kılıçlar, "Dara ören yerinde 1986 yılından beri Prof. Dr. Metin Ahunbay ve ekibi tarafından ören yerinde kazılar yapılıyor. Her gün yeni bir tarihi doku gün yüzüne çıkarılıyor. Kazıların akademik boyutunu Sayın Ahunbay hocamız daha iyi bilir. Gözlemlediğimiz kadarıyla her gün yeni yeni tarihi değerler ortaya çıkarılıyor. Biz ortaya çıkan bu tarihi değerleri turizme kazandırmak, iyi bir tanıtımla turistleri buralara çekmek istiyoruz. Tarihe ve tarihi yapılara ilgi duyan herkesin Dara'yı görmesi gerektiğine inanıyorum. Kazı ekibine İl Özel İdaresi imkânlarıyla katkı sağladık, Bu tarihi değerlerin bir an önce ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Ama sizin de gördüğünüz gibi kazılar bıçaklarlar, malalarla yapılıyor." dedi.

Dara köyünde ikamet eden vatandaşların mevcut yapılara ek inşaat yapmalarının yasak olduğunu ifade eden Vali Kılıçlar, Dara ören yerinde tarihi mekânlarda ikamet eden vatandaşlar için yeni bir yerleşim alanı belirlediklerini 700 dönüm alan arazinin altyapısını yaparak vatandaşlara parsel parsel dağıtacaklarını söyledi.

Kılıçlar, "Dara'da yaşayan vatandaşlarımız ek inşaat yapma şansları yok. Vatandaşlarımız isterlerse belirlediğimiz yeni yerleşim alanında alt yapısı tamamlanmış ve parsellenmiş 400-500 metrekarelik bir arsaya sahip olabilirler. Bu arsa üzerinde evlerini, ahırlarını inşa ederler. Arsaları biz vereceğiz vatandaşlarımız inşaatlarını kendileri yapacak" şeklinde konuştu.

1986 yılından beri kazı çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Prof. Dr. Metin Ahunbay, ödeneklerin yetersiz olduğunu belirterek "Bu yıla kadar ödeneklerimiz oldukça kısıtlı ve azdı. Kazılarımızı istediğimiz şekilde yapamıyorduk. Bu yıl Mardin Valisi Sayın Mehmet Kılıçlar'ın desteklerini gördük. Bu yıl içinde kazıda sezon çalışması olarak amacımıza ulaştık. Dara 1,5 km karelik alan üzerinde kurulu. Etrafında kazı yapılması gereken alanlar var. Kazı uzun yıllar alacak. Son olarak 600.Y.Y.'a ait olduğunu tahmin ettiğimiz süslü bir mozaik bulduk. Bulguları daha sonra değerlendireceğiz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber