Diyanet'ten 100 bin hacı adayına eş zamanlı hac provası

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Ekim 2007 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu yıl kutsal topraklara gidecek 100 bin hacı adayına, uydu aracılığıyla gerçekleştirilen görüntülü konuşma (video konferans) yöntemiyle eşzamanlı hac provası yaptıracak. 31 Ekim'de yapılacak provayı Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu yönetecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu yıl gerçekleştirilecek hac organizasyonu için hazırlıklarını hızlandırdı. Bu çerçevede il müftülükleri, kutsal topraklara gidecek hacı adaylarına yönelik bilgilendirme toplantılarına başladı. Müftüler, bulundukları şehirlerdeki en büyük camilerde hacı adaylarıyla biraraya gelerek hac ibadetinin önemini anlatıyor.

Hacı adaylarının kutsal topraklarda ibadetini eksiksizce yerine getirmesini amaçlayan Diyanet İşleri Başkanlığı ise bu yıl bir ilke de imza atacak. Hac yolculuğu boyunca hem ibadetin eksiksiz yerine getirilmesi hem de olası aksaklıkların minimuma indirilmesi için hacı adaylarına aynı anda prova yaptırılacak. Başkanlık, teknolojinin sağladığı en yeni kolaylıklardan biri olan video konferans yöntemiyle hac provasını 81 ilde aynı anda gerçekleştirecek.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Ankara Kocatepe Camii'nden tüm Türkiye'deki hacı adaylarına ekrandan prova yaptıracak. Bu yıl kutsal topraklara gidecek 100 bin hacı adayı, hac dersini Türkiye'deki en yetkili diyanet görevlisi Ali Bardakoğlu'ndan alacak. 31 Ekim'de düzenlenecek prova çerçevesinde Ali Bardakoğlu, ihram giyerek Kabe maketi etrafında temsili tavaf gerçekleştirecek. Türkiye'ye son iki yılda 'en iyi hac organizasyonunu gerçekleştiren ülke' ünvanını kazandıran diyanet, aynı onuru bu yıl da yaşatmayı hedefliyor.

Öte yandan, hac organizasyonu boyunca hacılara refakat edecek kafile başkanları da belirlendi. Hac ibadeti boyunca ortalama 250 kişilik gruplara 1 kafile başkanı rehberlik edecek. Hacı adayları 3 Kasım'dan itibaren 5 gün boyunca seminerlerle eğitilecek.

Hac ibadeti 30 günü aşan bir programı kapsıyor. Haccın 20 günlük bölümü Mekke şehrinde geçirilecek. Mekke'de hacılar önce Kabe'yi tavaf ederek, diğer kutsal mekanları ziyaret edecek. 10 günden fazla sürecek haccın diğer bölümünde ise Medine, Mina gibi şehirlerdeki dini mekanlardaki ibadetler yerine getirilecek.

Türkiye'den Suudi Arabistan'taki kutsal topraklara, bu yıl ek kontenjanla birlikte 623 bin 643 kişi içinden kurayla seçilen 100 bin hacı adayı gidecek. Her yıl 70 bin kişiyi hacca götüren Diyanet İşleri Başkanlığı, bu yıl yoğun talep dolayısıyla Suudi Arabistan'dan 50 bin kişilik ek kontenjan talebinde bulunmuş, bu talebe karşılık Suudi Arabistan da Türkiye'ye 30 bin kişilik ek kontenjan tanımıştı.

KAYSERİ'DEN 2 BİN 635 KİŞİ HACCA GİDECEK

Kayseri Müftülüğü, bu yıl kutsal topraklara gidecek hacı adayları için bilgilendirme toplantısı düzenledi. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan toplantıya katılan Kayseri Müftüsü Şaban İşlek, hacı adaylarına, haccın mana ve ehemmiyetini anlattı.

Hunat Camii'nde düzenlenen toplantıda konuşan Şaban İşlek, hac ibadetinin müminlerin gönül dünyalarında başlayan manevi bir yolculuk olduğunu söyledi. Bu yıl hacca Kayseri'den 2 bin 635 kişinin gideceğini belirten İşlek, hacı adaylarına 10 kafile başkanının refakat edeceğini ifade etti. Kafile başkanlarını tek tek tanıtan İşlek, şöyle devam etti: "Hac ibadeti, bütün ibadetleri içinde cem eden, her ibadetin hikmetini bir arada bulunduran müstesna bir ibadettir. Hac yolculuğu uçağa binmekle değil, hacca niyet emek, gönlümüzü, zihnimizi, tefekkürümüzü o yolculuğa açmaya başlar."

Hacca giden insanın aynı zamanda İslam'a mensup olmanın yüce onurunu taşırken, aynı zamanda Allah'a kul olmanın kadir kiymetini anlayacağını ifade eden İşlek, "Hacı adayları, kutlu toprakalara yapacağı yolculukla İslam toplumunun coşkulu yükselişi, kainat içinde var oluşunun hikmetini anlayacak. Allah'ın bizi o güzel topraklara davet etmesi, azımsanacak nimet değil. Keseceğimiz kurbanla Allah'a şükredeceğiz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber