Tohumlanan bulut yağmur yapacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2007 22:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl yaşanan su sıkıntısına çare arıyor. ABD'den kiralanan uçak ve ekipmanları ile bulutları tohumlayıp yağmur yağışı elde edecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ABD'den kiraladığı N361JC kuyruk tescilli Piper PA31T Cheyenne II model, çift motorlu turboprop özel uçakla bilimsel metotlarla uçakla bulutları tohumlayarak yağmur yağdıracak.

Uçak kanatlarının altında monte edilen iki adet tüpte bulunan gümüş iyodür püskürtülerek bulut içindeki su buharının yoğunlaşmasının ardından yağmur yağması sağlanacak. 2 pilot ve 2 operatörden oluşan bilim adamlarının, 1 yıllık operasyon için Amerika'dan 2.5 milyon dolara kiralandığı öğrenildi.

Uçağın, yağmur ve kar yağışının arttırılmasının yanı sıra sisin de dağıtılması ve dolunun önlenmesini de gerçekleştirdiği ifade edildi. Bu sistemin dünyada 50 ülkede kullanıldığı kaydedildi. Hassas ve bilimsel çalışma ile yapılan uçuşlar sayesinde araştırmalara göre yağış miktarı, kara ikliminin hakim olduğu bölgelerde yüzde 5 ila 20, kıyı bölgelerinde ise yüzde 5 ila 30 arasında artırılabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber