Ankara-Sivas arası hızlı tren ile üç saate inecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Kasım 2007 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İspanya'dan alınan trenlerden ilki 19 Kasım Pazartesi günü Edirne'den yurda girecek. Saate 250 kilometre hız yapan tren, Ankara-Eskişehir hattında yolcu taşıyacak.

Yüksek Planlama Kurulu (YPK), Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi'ne onay verdi. Proje için 2008 yılında ihaleye çıkılacak. Hattın tamamlanmasıyla 602 kilometre (km) olan mevcut demiryolu uzunluğu, 136 km kısılarak 466 km'ye inecek. 11 saatlik seyahat süresi de 2 saat 50 dakikaya düşecek.

Ankara-Sivas arasında 250 kilometre hız yapabilen çift katlı trenler çalışacak. Proje yaklaşık 1 milyar 85 milyon dolara mal olacak. Yeni hat, Ankara, Kırıkkale, Yerköy, Yozgat, Doğankent ve Yıldızeli üzerinden Sivas'a varacak.

YPK'dan dün çıkan kararla, daha önce Demiryolları Limanlar ve Havameydanlarıİnşaatı Genel Müdürlüğü yatırım programında olan Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi, TCDD'nin yatırım programına dahil edildi. Böylece, söz konusu projenin ihale edilmesinin önünde hiçbir engel kalmadı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi'nin Ankara-İstanbul, Ankara-Konya projesi kadar önemli olduğunu söyledi. Zaman'a konuşan Bakan Yıldırım, Ankara-Sivas demiryolu güzergâhının, Avrupa-İran, Avrupa-Ortadoğu ve Kafkas ülkelerinin demiryolu bağlantısı üzerinde bulunduğunu vurgulayarak, "Proje, Pan-Avrupa 4. Koridoru'nun devamında yer alacak. Ankara-İstanbul ve Ankara-İzmir hızlı tren hatlarının işletmeye açılmasıyla ile birlikte ülkenin doğusu ile batısı arasında demiryolu bağlantısı sağlanmış olacak." açıklamasını yaptı.

Ankara-Eskişehir hattında sefer yapacak Türkiye'nin ilk hızlı tren setinin de 19 Kasım Pazartesi günü ülkeye gelmesi bekleniyor. Geçen ay üretildiği İspanya'dan TIR'larla Fransa'ya geçirilen hızlı tren İsviçre, Avusturya, Macaristan, Sırbistan ve Bulgaristan üzerinden Türkiye'ye gelecek. Saatte 250 kilometre hıza ulaşan tren bir süre deneme seferleri yapacak. Türkiye böylece Avrupa'da hızlı tren teknolojisine sahip altıncı, dünyada da da sekizinci ülke olacak. Hızlı trenin bilet fiyatı henüz belirlenmedi. Projenin ikinci etabı Eskişehir-İstanbul arası ise 2009 sonunda bitirilecek. Hattın tamamlanmasıyla Ankara-İstanbul, hızlı trenle 3 saat 10 dakikada kat edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber