Prof. Dr. Açıkalın: Türkiye'deki eğitim sistemi öğrencileri hasta etti

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Kasım 2007 18:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Aytaç Açıkalın, eğitim sisteminden dolayı özellikle 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin klinik psikologa ihtiyaç duyduğunu söyledi. Açıkalın, Türkiye'de eğitim sisteminin okulda bozulduğunu ve aynı yerden yeniden düzeleceğini kaydetti.

Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü ve özel Envar Eğitim Kurumları işbirliğiyle Dedeman Otel'de 1. Eğitim Sempozyumu düzenlendi. Sempozyuma, 'Bir insan olarak okul müdürü' kitabının yazarları Prof. Dr. Aytaç Açıkalın, Prof. Dr. Mehmet Şişman ve Doç. Dr. Selahattin Turan konuşmacı olarak katıldı. Okul müdürleri ve öğretmenlere seslenen öğretim üyeleri, eğitim sisteminin hatalarından bahsederek izlenmesi gereken yolları dile getirdi. İlk olarak Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan konuşma yaptı. Türkiye'nin geleceği için eğitimin önemine vurgu yapan Turan, bunun için eleyici sınav sisteminin sona erdirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Öğrencileri zorla sıralamaya sokan bir sınav olarak tanımladığı ÖSS'de derece yapanların yeni şeyler üretemediğini ileri süren Turan, "Bu sınavı kazanamayanlar içinde zekâ seviyesi çok yüksek, Microsoft gibi insanlar var. Eğitim sistemi bu zeki insanların ortaya çıkmasını engelliyor." dedi.

Türkiye'nin en önemli varlığının insan potansiyeli olduğunu dile getiren Turan, eğitim sistemi mevzuatını hazırlayanların olduğunu iddia ederek, potansiyeli kullanmaya izin vermediklerini kaydetti. Dünya genelindeki toplam 7 bin 500 üniversitenin sadece 4 bininin ABD'de olduğunu belirten Turan, "ABD, yüzde 80'i kendine ait olmayan beyinleri çalıştırarak yılda 2,6 milyar patent geliri elde ediyor. Türkiye de patent için çalışma yapılıyor mu o bile belirsiz. Türkiye'nin beyinleri başka ülkelerde dahi oluyor." diye konuştu. İkinci konuşmacı olarak kürsüye çıkan Prof. Dr. Mehmet Şişman, eğitim kavramları üzerinde yoğunlaştı. Okul müdürlerinin görevlerinden bahseden Şişman, günümüzde eğitime yapılan katkıdan söz etti.

Sempozyumda son konuşmacısı olan Prof. Dr. Aytaç Açıkalın ise Türkiye'de eğitim sisteminin okullardan düzeleceğini söyledi. Öğretmenlerin üniversitelerde değil okullarda yetiştiğini ifade eden Açıkalın, bu konuda müdürlere çok görev düştüğüne işaret etti. eğitim sisteminin yanlışlarını sıralayan Açıkalın, "Özellikle 7 ve 8. sınıf öğrencileri klinik psikologa ihtiyacı var. Sistem onları bu hale getirdi." dedi. Türkiye'nin 35 yaşında en genç milli eğitim müdürü olma unvanına sahip Açıkalın, okul müdürlerinin soruşturmadan korkmadan yenilik yapıp eğitime katkı sağlamasını önerdi. Sempozyum sonunda okul müdürleri ve öğretmenlerin soruları cevaplandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber