Atılım Üniversitesi isim davasını kazandı, dersaneden 8 bin YTL alacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Aralık 2007 15:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Atılım Üniversitesinin, isminde "Atılım" ibaresini kullanan dershane aleyhine açtığı davada, dershanenin adından "Atılım" ibaresinin çıkarılmasına ve üniversiteye toplam 8 bin YTL tazminat ödenmesine karar veren yerel mahkeme kararını onadı.

Atılım Üniversitesi, "Atılım" ibaresinin üniversitenin tescilli markası olduğunu belirterek, "Atılım" ibaresini dershane adı altında kullanan, Atılım Fen Eğitim Sağlık Turizm İnşaat Limited Şirketi aleyhine dava açtı. Üniversite, dershanecilik alanında faaliyet gösteren şirketin adından "Atılım" ibaresinin çıkarılmasını ve zararına karşılık toplam 10 bin YTL maddi ve manevi tazminat talep etti.

Davanın görüldüğü İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, Atılım Üniversitesinin açtığı davayı kısmen kabul ederek, davalı dershanenin, üniversiteye tescilli "Atılım" ibaresini kullanarak, "tescilli markaya tecavüzde bulunduğuna ve haksız rekabet oluşturduğuna" karar verdi. Mahkeme, dershanenin adından "Atılım" ibaresinin çıkartılmasına ve üniversiteye toplam 8 bin YTL maddi ve manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

YARGITAY 11. HUKUK DAİRESİ: ÜNİVERSİTE TACİR DEĞİL

Davalı dershanenin kararı temyiz etmesi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Dairenin bozma gerekçesinde, Türk Ticaret Kanunu'nun 41/1. maddesinde ticaret unvanının, "tacirin ticari işletmesi ile ilgili işlemler yaparken ve işletmesiyle ilgili her türlü senetleri imza ederken kulladığı ad" olarak tanımlandığına işaret edildi.

Davacı üniversitenin "tacir olmadığı" için üniversite adında bulunan "Atılım" ibaresinin ticaret unvanı olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığı vurgulanan gerekçede, üniversitenin sahip olduğu ve yasal koruma altında bulunan bir ticaret unvanı olmadığından, dershanenin adında bulunan "Atılım" ibaresinin çıkartılmasına karar verilmesinin doğru olmadığı kaydedildi.

Yerel mahkemenin ilk kararında direnmesi üzerine temyiz edilen karar Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nda geldi.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, davalı dershanenin adından "Atılım" ibaresinin çıkartılmasına ve üniversiteye toplam 8 bin YTL maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar veren yerel mahkemenin direnme kararını onadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber