Sözleşmeli personele ilişkin soru önergesi ve verilen cevap

Tekirdağ Milletvekili Sayın Enis Tütüncü, 4/B'li ve 4/C'li olarak istihdam edilen personelin kadroya geçirilip geçirilmeyeceğini ve 4/B'li personele eş durumundan tayin hakkı tanınıp tanınmayacağını sordu. Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu tarafından verilen cevapta, 4/B'li ve 4/C'li personelin kadroya geçirilmesine ilişkin bir çalışma bulunmadığı belirtildi. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Ocak 2008 12:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Aşağıda soru önergesine verilen cevabın önemli bir bölümü yer almaktadır. Verilen cevapta iki husus dikkati çekmektedir.

1- 4/B'li veya 4/C'li olarak çalışanların memur kadrolarına geçirilmesi Kanun ile mümkün olup, buna yönelik bir kanun tasarısı çalışması bulunmamaktadır.

2- 4/B'li personel aynı kurum içinde olmak kaydıyla yer değiştirebilir. Devlet Personel Başkanlığı, kamu kurumlarının bu yöndeki taleplerine olumlu yanıt vermektedir. Buna göre MEB'in ve Diyanet'in başlatmış olduğu iller arası veya il içi naklin, 4/B'li çalıştıran diğer kamu kurumlarınca yapılması mümkündür. Bu konuda gerek Sağlık Bakanlığı gerekse Tarım ve Köyişleri Bakanlığı gerekse de 4/B'li çalıştıran diğer kamu kurumlarının, bu hakkın personele verilmesi için gerekli tedbirleri alması gerekmektedir.

İŞTE SORU ÖNERGESİNE VERİLEN CEVAP

Soru 1: Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 4/B'li sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesini düşünüyor musunuz? Anılan personelin kadroya geçirilmesi ile ilgili bir çalışma yapılıyor mu?

Cevap 1: ....Sözleşmelilik statüsü memurluktan farklı bir statüdür ve bu pozisyonlarda istihdam edilenlerin kanun yoluyla memurluk statüsüne geçirilmesi hususu Türkiye Büyük Millet Meclisinin takdirindedir. Ancak, şuanda sözleşmeli personelin memur kadrosuna atanması hususunda bir kanun tasarısı çalışması mevcut bulunmamaktadır.

Soru 2: 4/B'li personelin eş durumu sebebiyle tayin yapabilmesi hususundaki mağduriyetlerin giderilmesi konusunda herhangi bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

Cevap 2: ... sözleşmeli personel, kurumlara tahsis edilen pozisyonlarda kendileriyle yıllık olarak yapılan sözleşmeyle istihdam edilmektedir. Sözkonusu pozisyonlar, bütçe imkanları ve hizmet icapları ölçüsünde, sadece ihtiyaç duyulan kamu kurumlarına, ihtiyaç duyulan birimler tibariyle tahsis edimektedir. Dolaysıyla sözleşmeli personel, kamu hizmetlerinin gördürülmesini temin maksadıyla, ihtiyaç duyulan hizmet birimleri ve unvanlarda istihdam edildiğinden, Devlet memurlarında olduğu gibi kurumlar içinde veya kurumlar arasında naklen atanmalarına dair mevzuat bulunmamaktadır.

Ancak, yanı kurum içinde olması kaydıyla, başka bir hizmet biriminde çalışmak isteyen sözleşmeliler söz konusu olduğunda, unvan yükselmesi mahiyetinde olmayan ve sınavla girilen bir pozisyon için, sözleşmelilerin görev yaptıkları hizmet birimindeki sözleşmelerinin fesh edilerek çalışmak istedikleri hizmet birimi için yeniden sözleşme yapılmasının sınav şartı aranmadan, mümkün olabileceği istikametinde kamu kurum ve kuruluşlarına olumlu mütalaa verilmektedir.

Soru 3: Kamu kuruluşlarında 4/C'li personelin kadroya geçirilmesini yararlı görüyor musunuz? Bu konuda herhangi bir hazırlık çalışması var mıdır?

Cevap 3: ....Diğer taraftan, geçici personelin Devlet memuru kadrolarına nakledilmesi hususunda ise kanun değişikliği gerekmekte olup, bu aşamada, söz konusu kanun değişikliği çalışması bulunmamaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber